Jelenlegi hely

CsodaVár Vakációs Napközis Tábor Nagyszebenben

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Első alkalommal rendezték meg a CsodaVár Vakációs Napközis Tábort óvodás és elemi iskolás gyermekek számára Nagyszebenben.
Lovaskocsis kirándulásNemezelésCsodaVár napközis táborCsuhézás

Magyar népi hagyományok, kézművesség, játék, sport, kirándulás, hasznos időtöltés volt a háromhetes tavaszi vakációban, ugyanis az országostól eltérően a húsvéti vakáció Nagyszebenben a gyermekek nagy örömére egy héttel tovább tartott a május 9-én a városban megrendezett EU-csúcstalálkozó miatt.

Ez a kiemelkedő politikai esemény egy hétre merőben felfordította a város mindennapi életét. A fokozott biztonsági óvintézkedések miatt a helyi iskolákban szünetet rendeltek el, így a gyermekek felügyelete több szülőnek okozott nehézséget. Erre a problémára kínált megoldást a HÍD-Szebeni Magyarok Egyesülete, amely három héten keresztül, heti két nap szervezett napközis vakációs tábort a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak szakmai segítéségével. A tábort április 22-23-a, május 2-3-a, valamint május 6-7-e között rendezték meg a HÍD - Magyar Ház Sörház utcai irodájában.

A tábor vezetői a vízaknai és nagyszebeni ösztöndíjasok, Angyal Réka Sára és Gresa Dávid, valamint a HÍD Egyesület fiatal önkéntese, Serfőző Beáta voltak. A napi program reggel nyolctól délután négy óráig tartott.  A táborvezetők igyekeztek minél sokoldalúbban megismertetni a magyar népi kézművesség alapjait a táborozókkal.

A kézművességen kívül társasjáték, mesevetítés, népi- és sportjátékok, valamint kirándulás is színesítette a programot. A tábor hat napja alatt a gyermekek megismerkedhettek olyan természetes anyagok felhasználásával, mint a bőr, a gyapjú, a kukoricacsuhé és a bürök.  

Első héten nagy sikert aratott a bőrművesség, a nagyobbak pénztárcát, a kisebbek karkötőt, kulcstartókat készítettek. A táborozók nem feledkeztek meg az anyák napjáról sem, így a gyermekek kézzel varrt szívecske párnával és csuhéból készült virággal lepték meg édesanyjukat. Másnap a csomózással és különböző fonási technikákkal ismerkedtek meg a gyermekek, volt makramé, körmönfonás és körmöcskézés. Második héten, míg a lányok viseletes babákat készítettek, addig a fiúk bürökből népi hangszereket barkácsoltak. A tábor harmadik hetében pedig csodaszép gyöngyékszerek, valamint nemezből készült tulipánok láttak napvilágot. További nagy élményt jelentett az április 24-én tett lovas kocsis kirándulás az ASTRA néprajzi múzeumban, valamit a május 3-ai állatkerti látogatás is.  

Remélhetőleg az idei sikeres első tábor után jövőre is lesz folytatás.