Jelenlegi hely

Daruvári Magyar Kultúra Napja 2023

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka2023 képe
A Daruvári Magyarok Közössége éves legnagyobb rendezvénye a Daruvári Magyar Kultúra Napja: idén december 1-jén ünnepeltünk muzsikával, dallal és tánccal.
Doljani Cseh BesedaDMK kórusRenata SpoljarSziracsi Németek és Osztrákok Közössége

A Daruvári Magyarok Közössége éves legnagyobb rendezvénye a Daruvári Magyar Kultúra Napja: idén december 1-jén ünnepeltünk muzsikával, dallal és tánccal.

Daruvár és környéke multietnikus környezet, az itt élő kisebbségek leginkább tánccsoportokkal, énekkarokkal és kórusokkal őrzik hagyományaikat. A helyi magyarság jó kapcsolatot ápol a többi nemzetiséggel, rendszeres vendégei egymás rendezvényeinek, különböző fórumokon pedig közös helyzeteiket, problémáikat, tapasztalataikat osztják meg. A kultúra napján a házigazdák kórusán, a Hungraikén kívül, fellépett a Sziracsi Németek és Osztrákok Közösségének kórusa, a Doljani Cseh Beseda kórusa is.

A daruvári magyarok egyik legfiatalabb tagja pedig a Pál utcai fiúkból írt fogalmazását olvasta fel. Renata Špoljar a LiDraNo országos döntőjébe jutott dolgozatával, a verseny az irodalom, dráma és újságírás területe iránt érdeklődő általános és középiskolás diákoknak szól. A döntőbe jutottak műveiket szakmai zsűri előtt adják elő, neves művészek, írók és újságírók előtt. A műsort a Tenkes Zenekar zárta, hagyományos magyar népzenéjük az egész közönséget lenyűgözte.

A vacsora végeztével sem került tokba a vonó, kezdődött a táncház. Nyugat-Szlavóniában eddig ismeretlen mozgalom, módszer, amit először a Daruvári Magyarok Közössége szervezett tavasszal. A daruvári táncházak Petőfi Programos együttműködés eredményei, Hunyadi Péter lendvai ösztöndíjasnak, népzenésznek köszönhetően ismerheti meg a hagyományos népi hangszeres muzsikát és néptáncot a helyi lakosság.

A Daruvári Magyarok Közössége sikeresen zárta 2023-as rendezvényeit, munkájukat a többségi nemzet és a többi nemzeti kisebbség is érdeklődéssel követi. Erre az alkalomra is rengeteg vendég érkezett, a telt házas eseményen  a fellépők és a magyar közösség tagjai mellett nagyszámú más érdeklődő is részt vett.