Jelenlegi hely

Diákszínpad Segesváron

Humoros jelenetek középiskolások előadásában

/ Prosenszki Róbert /
prosenszki.robert képe
2019. május 20-án, hétfőn, 18 órai kezdettel, a Gaudeamus Ház művelődési termének kamaraszínpadán, a székelyudvarhelyi Vitéz Lelkek Diákszínpad előadásában, Szász-Mihálykó Mária tanár rendezésében, Rejtő Jenőtől, László Miklóstól és Nóti Károlytól láthattunk humoros, vicces jeleneteket.
Rejtő Jenő, alias P. Howard - Jelenetek "Felolvasnám a színművemet, amit 10 éve küldtem be." - hajnali háromkorOkosító szérum, avagy jelenet az emberi butaságról Jiddisül mulatunk

A székelyudvarhelyi Vitéz Lelkek Diákszínpad immár másodjára vendégszerepel idén Segesváron. Legutóbb Miloš Forman, Hair című zenés filmjének rövidített, színpadi adaptációját adták elő a segesvári magyar közönségnek, segesvári diáktársaiknak. Most a magyar szórakoztató irodalom három ismert, és azóta is sokat olvasott, játszott szerzőitől választottak rövid, humoros jeleneteket. Közülük Rejtő Jenő a legismertebb, és Karinthy Frigyes mellett talán az egyik legkedveltebb szerző még manapság is a magyar kabaré- és szórakoztató irodalomból. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven írott ponyvaparódiáival aratta, olvasottsága és népszerűsége a Kádár-korszakban, különösen a hetvenes és nyolcvanas években nagyobb volt, mint Jókai Móré. Nóti Károly személyes ismerőse, barátja volt Rejtő Jenőnek, és Kellér Dezsőnek is, több korabeli fotón láthatók együtt. Kellér Dezső a magyar rádió- és televíziós kabaré egyik emblematikus alakja. Magam is emlékszem, amikor a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején a nagyszüleim és a szüleim rendre intettek, hogy csendesen játsszak, mert „Kellér van a TV-ben”, akit szinte áhítattal néztek és hallgattak, akárcsak Hofi Gézát. László Miklós Amerikában csinált karriert, 1937-től New Yorkban élt. Művei ismertté váltak az amerikai nagyközönség előtt, főleg musical és film formájában. Legismertebb színdarabját (Illatszertár / Parfumerie), több más szkriptjével, Hollywoodban filmre vitték, amit aztán további két nagy sikert aratott mozifilmhez, és egy Broadway musical-hez használtak alapul. The Shop Around The Corner (1940) című filmben korabeli híres amerikai színészek alakítanak magyar, budapesti karaktereket. A film jelenetei, bár nem Budapesten forgatták őket, kvázi Budapesten játszódnak. A film az amerikai filmtörténet egyik alapműve, James Stewart főszereplésével, aki sokak szerint minden idők egyik legkiválóbb, Oscar-díjas amerikai filmszínésze.

https://www.youtube.com/watch?v=xr3nsHRKZJA

A Vitéz Lelkek Színtársulat előadásai diákjainknak is alkalmat adnak a tartalmas együttlétre, a közös nevetésre, egymás megismerésére, inspirációt, hogy iskolai és kollégiumi diákszínjátszókör keretében, mi is betanuljunk néhány kamaraszíni jelenetet, hogy aztán, akár egy előadásra való anyag is összeállhasson. Kedves székelyudvarhelyi diákok, köszönjük az előadást, örülünk, hogy itt voltatok!