Jelenlegi hely

Először Morvaországban

A Magyar Film Napja Brünnben és Ostravában

/ Harlov-Csortán Melinda /
harlov.csortán.melinda képe
2019-ben, egy évvel a Magyar Film Napja emléknap meghirdetése után, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Brünni és Ostravai Helyi Egyesületei a Prágai Magyar Intézet támogatásával csatlakoztak az eseményhez.
Magyar Film Napja Ostrava Magyar Film Napja Ostrava Magyar Film NapjaMagyar Film Napja

A Magyar Film Napját a Filmalap kezdeményezésére vezették be, hogy felhívják a figyelmet a magyar filmjátszás és filmkészítés nagy múltjára és kiemelkedő szereplőire, valamint hogy a nagyközönség érdeklődését még inkább a kortárs magyar filmgyártás eredményeire irányítsák. Ezt indokolják nemcsak a nagy múltú alkotók (pl. Szabó István és Jancsó Miklós), hanem a fiatal művészek (mások mellett Reisz Gábor és Nemes Jeles László) nívós nemzetközi versenyeken elért komoly eredményei is. 1901. április 30-án mutatták be az első magyar fekete-fehér némafilmet, Zsitkovszky Béla A táncz című alkotását, ezért került az ünnepnap erre a tavaszi dátumra.

A Prágai Magyar Intézet évtizedek óta rendszeresen közvetíti a magyar filmeket a cseh főváros nagyközönsége számára, és számtalan alkalommal közreműködik filmfesztiválokon országszerte. Így jutott el többek között Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű című műve a 26. Európau Filmek Fesztiválja keretében Brünnbe idén április elején. A Magyar Film Napja eseménye két kiemelkedő, többszörösen díjazott rendező: Mészáros Márta (többek között berlini Arany Medve-, Arany Aréna életműdíj) és Antal Nimród (például cannes-i fesztivál, ifjúság díj) alkotásával debütált Brünnben és Ostravában. Az Aurora Borealis - Északi fény történelmi témát dolgoz fel az 1950-es évektől napjainkig kísérve végig egy asszony életét, akit a fantasztikus Törőcsik Mari alakít. A viszkis című alkotás a rendszerváltást követő első évtized legnagyobb budapesti bankrablásairól elhíresült, csíkszentléleki jégkorongos ”pályafutását” mutatja be, rávilágítva a kor társadalmi nehézségeire és körülményeire. Mindkét film egyetlen ember szemszögéből mutat be egy-egy korszakot, ezzel téve érdekessé és személyessé az élményt.
A filmvetítés nemcsak azért nagyon jó program, mert egyszerre szórakoztat és ismeretet ad át, hanem a biztosított cseh és angol felirattal lehetőséget nyújtott a szélesebb közönség megszólítására is. Más kisebbségek, valamint a többségi társadalom képviselői is megismerkedhettek a magyar filmművészet és történelem, illetve társadalom egy-egy szeletével. Az eseményt hírlevelekben, közösségi média felületeken, valamint nyomtatott plakátokon is hirdettük. Mindkét eseményt a helyi magyar klubban rendezték meg, melyen (szintén mindkét városban) szinte minden korosztály képviseltette magát, ami a helyi szervezők számára különösen fontos volt. A két helyszínen megtartott esemény talán legnagyobb eredménye, hogy a Magyar Film Napjával olyanokat tudtunk megszólítani és bevonni közösségeinkbe, akik eddig nem jártak a Cseh- és Morvaországi Magyar Szövetség által szervezett programokra, illetve a két magyar klubba.
Ez jól mutatja, hogy a kortárs magyar filmek feliratos vetítése egy hiánypótló, szórakoztató és minden szempontból sikeres akció. Bízunk benne, hogy az idei eseménnyel egy hagyományt alapoztunk meg, és a Prágai Magyar Intézettel ápolt jó kapcsolat egy újabb rendszeres eleme alakult ki 2019. április 30-án, a Magyar Film Napján.