Jelenlegi hely

Elsőbálozók

/ Csőke Krisztina /
csoke.krisztina képe
Idén első alkalommal a megyeszékhely mellett Ómoldován és Nándorhegyen is megrendezésre került a Magyar Bál.
TáncJó volt a hangulat a bálon ÓmoldovánA nándorhegyi bál résztvevői

Krassó-Szörényben kiemelt jelentőséget kap a szórványmunka, hiszen a megyében élő közel 3500 magyar közül 1500-an elszórtan élnek a megye nagyobb településein, Újmoldován, Oravicán, Boksánbányán vagy éppenséggel Nándorhegyen. A Templom és Iskola Szórvány Egyesület az elmúlt években sokat tett azért, hogy az itt élő emberek is színvonalas magyar programokon vehessenek részt. Filmvetítéseket, koncerteket szerveznek, illetve lehetőség szerint a különböző ünnepekről való megemlékezést is próbálják megszervezni ezeken a településeken. Idén minden eddiginél ambiciózusabb terv született: megrendezni egy Magyar Bált Újmoldova és Nándorhegy magyarjainak is! A tavalyi resicabányai magyar bál sikere után remélni lehetett, hogy az élő zenével, közös tánccal, énekléssel kecsegtető estéknek gyorsan híre megy, és sokan ellátogatnak majd a programokra.

Az első bálra Ómoldován - közvetlenül Újmoldova mellett - került sor október 15-én. A megjelentek mind kitörő örömmel fogadták a resicabányai csapatot és a Temesvárról érkezett Szinkron zenekart. Nem kérdés, hogy számukra hatalmas élmény volt a szerb határ mellett megbúvó kisvárosban megrendezett esemény, hogy végre ünneplőbe öltözve, más magyarokkal együtt mulathattak magyar zenére. Sokan le sem ültek, hanem végigtáncolták az egész estét, hiszen ilyen lehetőség nem gyakran adódik! Ahogy Megyasszai Attila, az egyesület vezetője is elmondta: korszakos jelentőségű, hogy idén először lehetőség volt megrendezni egy ilyen kaliberű programot, és kifejezte abbeli reményét, hogy az este hagyományteremtő lesz.

Igaz ez az egy héttel később, október 22-én megszervezett bálra is, hiszen Nándorhegyen is 30 éve rendeztek utoljára Magyar Bált. Ez az esemény is jó hangulatban telt, a város lakóinak olyan mulatságban lehetett részük, amit biztos sokáig nem felejtenek el! Mivel egy-egy nagyobb esemény komoly közösségformáló erővel bír, ezért hatalmas eredmény, hogy sikerült ezeket a bálokat megszervezni. A magyarság fennmaradásának érdekében ugyanis az egyik legfontosabb cél, hogy az ilyen események nyomán kialakuljon egy olyan közösség, mely aktív nemzetiségi élettel, rendszeres programokkal fogja össze tagjait.