Jelenlegi hely

Étel, ital és mi szem szájnak ingere, avagy magyar konyha napja, Székelykevén

„A legjobb illat a kenyéré, a legjobb íz a sóé, a legjobb szeretet a gyerekeké”. (Graham Green)

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe
Ennek minden szava igaz is volt a múlt hétvégén megtartott székelykevei magyar konyha napokon. A falu központja teljesen megtelt a főzőkkel és kóstolókkal egyaránt. A témaválasztás egyéni, hiszen a magyar szájíznek is annyi féléje van, mint tánca. Főtt ott birkapaprikás, Chilis bab, töltelékes káposzta, de pljeskavica, /szerb étel, a hamburgerhez hasonlít/ se maradt el az étkek sorából.
A teli központ Udvarszállási csapatDél-Alföldi tanítás, photo: Gráf DóraHéjsza, photo: Gráf Dóra

A főzés végét a helyi lelkész áldása zárta, és jött az egész falut egybe hozó, nagy népi eszem-iszom. A kis községet ilyenkor a család minden tagja látogatja, lehet az akár Ausztráliából is.

A jó hangulat mellé népzene, népzene mellé néptánc is dukál, így a környékbeli, magyar lakta településekről érkező táncosok fokozták az amúgy sem épp melankolikus szombati napot. A fellépést táncház követte, ahol a Petőfi Sándor ösztöndíjas Izsák Zoltán Sotiris vezette a tánc alkalmat. Zenei kíséretnek a Hertelendyfalváról érkező Csörömpölő zenekar tagjai adták a talp alá valót.

A program a következőképpen alakult:

Torontálvásárhely: Magyar Művelődési és Művészeti Központ Perdülő tánccsoportja - Rábaközi táncok

Udvarszállás: Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesül tánccsoportja - Sárközi táncok

Sándoregyházi gyermekcsoport - Gyermekjátékok és -táncok

A II. Dél-bánáti hagyományőrző, anyanyelvápoló, népzenei és néptánctábor résztvevői (Udvarszállás, Székelykeve, Hertelendyfalva gyermekei ) - Felcsíki táncok

A táncház Dél-Alföldi, Felcsíki, Bukovinai és Szatmári táncrendekből verbuválódott.

A rendezvényen két ösztöndíjas is részt tudott venni, így Izsák Zoltán Sotiris mellett Gráf Dóra is erősítette a szakmai napot. Dóri remek fényképekkel dokumentálta a nap eseményeit, és mellette a saját régióját is támogatta munkásságával.