Jelenlegi hely

Fafaggatás és Napima

Csomortáni Gál László képzőművész kiállítása Szilágysomlyón

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A Csillogó Mosoly Egyesület szervezésében és a Rizmajer család támogatásában 2018. 10. 13-án, szombaton 18 órától a szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Házban Csomortáni Gál László képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasának "Fafaggatás és Napima" című kiállítása került bemutatásra.

Szerencsésnek érzem magam, hogy Csomortáni Gál László csíkcsomortáni képzőművésszel és családjával öt évvel ezelőtt megismerkedhettem. A manapság különlegesnek (valójában akár követendő példának is) tekinthető természetközeli életmód, őseink hagyatékához és a valós magyar identitáshoz való erős ragaszkodás, őszinte szerénység jellemzik a fiatal házaspárt – ez a szellemiség a művész munkásságát is mélyen áthatja.

Fa, festék és a régi magyar motívumrendszerek: Csomortáni Gál László ezekkel az eszközökkel fejezi ki művészi üzeneteit, amelyek a nemes egyszerűség nyelvén szólítják meg az igazán figyelmes szíveket. Gondolatainak átadásához az egykori bútordarabok és házelemek részeiként funkcionáló faelemeket használja fel. Egy-egy műalkotás alapanyaga akár egy több száz éves fa történetét is magában hordozza, hiszen a fa első, természetben átélt életévei összeadódnak a második, már bútorként, illetve házelemként megélt idővel – így akár több száz évről is beszélhetünk. Csomortáni Gál László a bölcs fa görcseinek és erezeteinek üzenetét keresi, elmondása szerint ujjait és az ecsetet alkotás közben is ez vezeti.

Őseink bölcsessége és tudása előtti alázat, illetve annak tovább örökítése és újra megélése jellemzik az alkotó alapvető művészi ars poeticáját. A természet és az emberi lény közt régen jól működő harmóniát mai korunk egyre inkább gépszívűvé váló mentalitása kezdi felemészteni. Egy hiteles művész elsődleges feladata minden korban az kell legyen, hogy saját korának hibáira rámutat, s munkásságával, valamint emberi minőségével példát mutat a társadalom számára. Csomortáni Gál László azon kevés alkotó közé tartozik, aki műveivel és életmódjával egyaránt hitelesen őrzi a ránk maradt magyar szellemi értékeket, ugyanakkor kulcsfontosságú és releváns üzeneteket is közöl, melyekkel a közönséget ténylegesen képes megszólítani.

Megtisztelő volt számomra, hogy ezen a számomra ünnepi alkalmon egy gyimesi keserves énekhangon és hegedű kíséreten történő megszólaltatásával zenei szolgálatot tehettem, illetve a művész munkásságát szavakban is méltathattam. Aki ellátogatott a megnyitóra, élő vetítésen tekinthette meg az alkotóról szóló, „Lépteid nyomában virágok nyíljanak” című dokumentumfilmet, melyből sok érdekes információt tudhattunk meg Csomortáni Gál László filozófiájáról, munkásságáról, családjáról és életéről. A megnyitó végén az alkotó örömmel válaszolt a résztvevők kérdéseire, így a tárlattal és a művésszel kapcsolatosan további érdekességekről hallhatott a résztvevő közönség.

Köszönettel és hálával tartozom a Csomortáni Gál Lászlónak, hogy Szilágysomlyóra is elhozta üzeneteit. Szintén köszönettel és hálával tartozom a Csillogó Mosoly Egyesületnek és Józsa Nándor Lórándnak, hogy a tárlat és a megnyitóünnepség létre jöhetett a szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Házban.

 A kiállítás 2018. november 14-ig megtekinthető, minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel hívunk és várunk!