Jelenlegi hely

Farsang- és téltemetés a marosvécsi Kemény-kastélyban

/ Szekeres-Ugron Villő /
szekeres.ugron.villo képe
2020. február 25-én, húshagyó kedden farsang- és téltemetést tartottak a marosvécsi Kemény-kastély udvarán. A kitűnő időnek köszönhetően több tucat érdeklődő jelent meg a programokon, elsősorban a település fiataljai.

A szabadtéri rendezvény valamivel délután 4 óra után a Kemény Kastély Őreinek bemutatójával kezdődött. Ekkor már égett a farsangi tábortűz a kastélyudvaron, a látogatókat pedig meleg tea és zsíros kenyér várta.

 

A Kemény Kastély Őrei előadás közben (fényképezte: Szekeres-Ugron Villő)

A Kemény Kastély Őrei előadásuk során egy hagyományos farsangi esküvőt és egy farsangi temetést, azaz bábuégetést mutattak be. A bolondos gúnyákba bújt fiatalok ismerős és ismeretlen farsangi dalok és rigmusok kántálása mellett játszották el a jellegzetes farsangi népszokásokat, miközben a közönséget is igyekeztek bevonni bolondozásaikba. Előadásukat nagy lelkesedéssel fogadták a látogatók.

 

A farsangi bábu tűzre vetése (fényképezte: Szekeres-Ugron Villő)

A farsangi bemutatót ügyességi játékok követték. A megjelentek először egy tojáshordó játékba kapcsolódhattak be, amelynek során öt fős csapatoknak kellett kanalakon ide-oda szállítaniuk egy főtt tojást, természetesen a lehető leggyorsabban célba érve. Ezt követően a fiúk rönkhúzó versenyben mérhették össze erejüket és ügyességüket, a lányok pedig zoknipárosító vetélkedőben bizonyíthatták rátermettségüket. Majd különböző futóversenyek következtek (páros verseny összekötött lábakkal, valamint zsákban futás), végül célba dobás és a ki nevet később nevű játék. A kb. két órás program végén a legügyesebb versenyzőt kikiáltották a nap hősének, majd ki-ki haza indult a bolondos nap végén.

 

Zokni párosító verseny közben (fényképezte: Ugron Éva)

A programot a marosvécsi Kemény-kastélyt fenntartó Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a Kemény Kastély Őreivel együtt szervezte meg. A Kemény Kastély Őrei egy gimnazistákból álló csapat, akik az Örökségünk Őrei verseny keretén belül fogadták örökbe a vécsi kastélyt.

 

A téltemetés résztvevői (fényképezte: Szekeres-Ugron Villő)