Jelenlegi hely

Félszázan „költöztek” a Magyarság Házába

2015. augusztus 3-án kezdetét vette a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasainak képzése. A programsorozat 5 napon át, napi 8 órában zajlott. Több neves előadót is meghallgathattak az ösztöndíjasok, mint például Pánczél Károly NÖB elnököt, vagy dr. Kalla Zsuzsa irodalomtörténészt, akinek előadásáig azt hittük, hogy mindent tudunk Petőfi Sándor életéről, de kiderült, tévedtünk. Az ösztöndíjasok volt, hogy rendezvényt „szerveztek”, és operatőrként is kipróbálhatták magukat. Az oktatási hét a záróvizsga után fogadással ért véget.

A résztvevők a képzési hét során az utazásukkal kapcsolatos részleteket ismerték meg, betekintést nyertek az Államtitkárság működésébe, előadást hallgattak a magyarországi felsőoktatási képzési lehetőségekről a diaszpórában élők számára, de a honosítás és az egyszerűsített állampolgársági kérvények ügyintézésével is képbe kerültek. Érdekes előadást tartott Bajor Péter a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnöke a tehetséggondozásról, Sándor Ildikó vezetésével pedig a népi játszóházak és gyermektáncházak világát is megismerhették az ösztöndíjasok.

Az Államtitkárság fontosnak tartja, hogy minél több hír jusson el a szórványban élő magyarokról Magyarországra és a magyarlakta területekre, ezért egy egész napot szántak az ösztöndíjasok kommunikációs felkészítésére. A résztvevők az élet különféle területeiről érkeztek, van köztük pedagógus, jogász, védelmi igazgatási menedzser, bőrműves és újságíró is. A képzés célja többek között az volt, hogy azoknak, akik eddig nem dolgoztak kommunikációs területen, azoknak se okozzon gondot megírni egy hírt, vagy elkészíteni egy videós interjút. Ezeket a Program honlapján fogják közzétenni, ezért egy egyszerűbb számítógépes továbbképzésben is részesültek, hogy fel tudják tölteni az általuk megírt híreket, videókat. Nagyon fontos a jó sajtókapcsolatok kiépítése, profi szakemberektől hallhatták, hogyan vegyék fel (és ápolják) a kapcsolatot a helyi újságírókkal, ezzel is segítve azt, hogy minél több híradás érkezzen a munkájukról, a diaszpórában élőkről. 

A programsorozat végén egy rövid írásbeli vizsga várt a résztvevőkre, majd fogadással zárták ezt az intenzív, és nagyon tanulságos hetet. A képzés végeztével az ösztöndíjasok már felkészülten várják az előttük álló kihívásokat és élményeket. 

A kommunikációs képzésről készült videós összefoglaló itt tekinthető meg.