Jelenlegi hely

A fiumei magyar játszóház

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
Több mint egy éve indult a fiumei magyar játszóház, egy játékos foglalkozás, ahol a helyi magyar családok gyerekei tanulhatnak magyarul.
A játszóházasokA megérdemelt ajándékViola Éva, az egyesület elnökeTanulmányozzuk, mit is kaptunk

A Tengermelléken sajnos elenyésző a magyarok száma. Még rosszabb a helyzet a magyar gyerekek és fiatalok terén. A második világháború lezárása után Fiume Jugoszlávia része lett. A városban nemzetiségi összetétel szempontjából is jelentős változások mentek végbe. Magyar közösségről aligha beszélhetünk ezekben az években. Idővel a magyarok ismét megjelentek a városban, annyian azonban sohasem lettek már, hogy egy magyar iskola, vagy magyar osztály indítását indokolttá tette volna. A helyzet ma sem különb sajnos. A magyar nyelvű oktatás teljesen hiányzik Fiumében, és az egész Tengermelléken. A vegyes házasságok általánosak, a gyerekek horvát iskolákba mennek, és gyakran nem tanulnak meg magyarul. Ennek következtében, a helyi közösségben kevés a magyarul beszélő fiatal, vagy fiatal felnőtt. A fennálló helyzet orvoslására hozták létre a játszóházat. A programban a szervezet tagjainak gyerekei, unokái járhatnak a foglalkozásokra, ahol játékosan, mesék, játékok, dalok és mondókák révén tanulják, vagy akik egyáltalán nem beszélik, tanulják a magyar nyelvet. Hiánypótló és rendkívül fontos kezdeményezés.

Kisebb-nagyobb szünetekkel, heti rendszerességgel zajlanak a foglalkozások, és amikor van rá mód, a HMDK rendezvényein aktívan részt is vesznek a gyerekek. Decemberben, a Mikulás napi rendezvényen zenés műsort adtak, tavasszal az egyesület művészköre kiállítás-megnyitóján szavaltak és énekeltek a játszóház résztvevői. 

2018 őszén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez nyújtottunk be pályázatot, amelyet támogatásra méltónak ítéltek, így sikerült mesekönyveket, ábécés- és képeskönyveket vásárolni a gyerekek számára, valamint néhány ajándékot, amelyet a nyári szünet előtt kaptak meg. Az ajándékozó ünnepségre, május 11-én, szombaton került sor a HMDK székhelyén. A gyerekek rövid műsör bemutatása után megkapták ajándékaikat. A fentieket összegezve, sikeres "tanévet" zár a fiumei magyar játszóház. A szülők és a gyerekek egyöntetűen kifejezték, hogy szeretnék folytatni a játszóházat. Ennek megfelelően igyekszünk majd az erre szükséges forrásokat megteremteni, hogy a helyi magyar közösség legkisebb tagjai megmaradjanak magyarnak, és vigyék tovább annak ügyét és jó hírét az egykori magyar kikötővárosban.