Jelenlegi hely

"A föld alól, a magyar föld alól A vértanúk szent lelke földalol"

Megemlékezés Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
"1849 október 6-án Aradon kivégezték az 1848-49-es szabadságharc 13 volt katonai vezetőjét, Pesten főbe lőtték Batthyány Lajos, volt miniszterelnököt. Mártírhaláluk nem volt hiábavaló. Jelképévé váltak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtésért, társadalmi haladásáért."
MegemlékezésIdős cserkészek róják le tiszteletüket a kopjafánálLegifjabb cserkészünk koszorút helyez el a kopjafánálEsőben is emlékezve

Október 6-a idén vasárnapra esett, szomorú vasárnap volt ez több értelemben. Az egész napos borult idő a megemlékezés időpontjában fordult esősre, így nemzeti gyászunkban az időjárás is osztozott. Idén az a megtiszteltetés ért, hogy a megemlékezőket a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete nevében jómagam köszönthettem. Bár az időjárás sajátos együttérzése miatt egyre kevésbé kedvezett a kültéri megemlékezésnek ennek ellenére ki ernyővel ki ernyő nélkül, de rendíthetetlenül állt az esőben, így a Rimaszombati 4.sz. Hatavni István Cserkészcsapat is, akik minden évben díszőrséget állva fejezik ti tiszteletüket nemzeti nagyjaink előtt.

 Az aradi vértanúk emlékezetére összeállított műsorban először a Blaha Lujza Vegyeskórust hallhattuk, majd Pataki András, a Rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat rajparancsnoka előadásában Ady Endre Október 6. című költeménye hangzott el. A megemlékezés Tóth Csilla, a Csemadok Rimaszombati Alapszervezete elnökének október 6-ról szóló gondolataival folytatódott.

Ezt követően az ünneplők elhelyezték az emlékezés koszorúit. A Csemadok Rimaszombati Alapszervezetének képviselői után a Csemadok Rimaszombati Területi Választmányának tagjai helyezték el koszorúikat a kopjafánál, majd a megjelent szervezetek képviselői, így többek között az öreg cserkészek és a Rimaszombati 4.sz. Hatvani István Cserkészcsapat. Zárásként a Blaha Lujza Vegyeskórussal közösen énekeltük el nemzeti imádságunkat.