Jelenlegi hely

Gyertek gyorsan, emberek!

A dévai Kolostori Kölyökszínház vendégjátéka Vajdaságban

/ Sós Nóra /
sos.nora képe
A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Déván a fogyásban lévő magyarság identitását erősítem és segítem a közösséget. Fontos számomra a közösségépítés, közösségi hálózatok létrehozása. Emellett az alapítványnál gyermekeknek segítek felzárkóztatásukban és tehetségek felkutatásában.
Kolostori Kölyökszínház csapataGyertek gyorsan, emberek! című előadásA dévai csoport és Horgos Helyi közösség házigazdáiJó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet vendégszeretetében, Magyarkanizsán

Vajdasági, horgosi születésű lévén a Böjte Csaba által vezetett Szent Ferenc Alapítványnál tevékénykedek. A gyermekek szabadidejükben szívesen énekelnek, táncolnak és színészkednek. Néhány évvel ezelőtt alakult a Kolostori Kölyökszínház, mely egy amatőr színjátszó csapat, 10 - 18 éves gyerekekből. A csapat a színjátszás öröméért alakult, de mára már több száz előadáson vannak túl, olyan darabokkal, mint a Heltai Jenő: Néma leventéje, Csíki Gergely: Buborékok című darabja, Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül című elbeszélésének színpadi változata.

Csaba testvér születésnapja alkalmából mutatták be  Michele Paulicelli:  Forza Venite Gente (Gyertek gyorsan, emberek!) című előadást, melyet a Szent Ferenc Alapítvány nevelője, Páll Éva fordított magyar nyelvre.  A darab Szent Ferenc életén vezeti át az embereket, egy különleges, újszerű megvilágításban, ahogy a kívülálló emberek és ahogy a megkeseredett apa látja a történteket. A történet arra világít rá, hogy mindenkinek megvan a maga igaza, de vajon szabad-e nekünk a saját igazságunkat rákényszeríteni másokra?

A csoport Vajdaságban tett látogatása során négy helyszínen mutatkozott be: Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban; Szabadkán, a Népkör Magyar Művelődési Központban; Horgoson, a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesületben; valamint Magyarkanizsán, a CNESA Oktatási és Művelődési Intézményben. 

A vajdasági magyar közönség nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a gyermekeket, akik megismerkedhettek Szabadka város történelmével, továbbá látogatást tettek Péterváradon és Palicson. 

Hála és büszkeség tölt el, hogy a dévai gyermekeknek hatalmas élményben volt részük Vajdaságban, közelebb kerülve ezzel a határon túli magyarsághoz!

TÁMOGATÓK: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Horgos Helyi közösség, Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, Kolevka Gyermekotthon, Magyar Nemzeti Tanács, Magyarkanizsa Önkormányzat, Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Népkör Magyar Művelődési Központ, Jó Pásztor Keresztény Ifjúsági Szervezet, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, Európa Kollégium, Apáczai Diákotthon, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierépítő Központ

Médiavisszhang: