Jelenlegi hely

Határtalanul, Nyíregyháza és Segesvár között

Nyíregyházi középiskolások Segesváron

/ Prosenszki Róbert /
prosenszki.robert képe
2018. szeptember 25-én látogattak a nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium diákjai a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozatának diákjaihoz, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő „Határtalanul!” elnevezésű programjának keretében.
"Szállok a dallal"Üdvözlés dalban"Határtalanul!" a Gaudeamus Ház dísztermében...és jelbeszéd a dalban

A „Határtalanul!” program fő célkitűzése interaktív iskolai kirándulások szervezése, a magyar–magyar kapcsolatok építése, elmélyítése, amely a határon túli magyar közösségek megismerésével a nemzeti összetartozás élményének megélését teszi lehetővé anyaországi diákok számára. Tahóczki Ildikó Edit, a 10. b osztálytitkára, így számolt be a pályázatról. – Február közepén merült fel a gondolat az osztály számára: mi lenne, ha pályáznánk? Eldöntöttük és örömmel indultunk rajta, a Zay-ban először. Egy segesvári középiskola magyar tagozatát látogatjuk meg, valamint a Mezőségben és a Maros mentén található történelmi helyekre is elkirándulunk, Kolozsvárra, Tordára, Farkaslakára Tamási Áron nyomában, Korondra, Szovátára a Medve-tóhoz. Nem nagyon van szabadidőnk, annyi a program. Az itteni diáktársaknak ajándékokat is hoztunk. Októberben pedig majd ők jönnek hozzánk Nyíregyházára, és akkor mi leszünk a házigazdák.

A Gaudeamus Ház dísztermében egy rövid kis előadással köszöntötték a nyíregyházi diákok segesvári diáktársaikat. Jelbeszéddel kísért énekkel adták elő Molnár Ferenc Caramel „Szállok a dallal” című dalát. „Gyermekként álmodtam és azt hittem úgy lesz, hittem az életben és nem fájt a szívem. Tudtam, hogy én váltom meg majd a világot, láttam a jövőmet és semmi sem bántott.” Ahogyan az első strófát énekelték a nyíregyházi diákok, máris eszembe jutott a város, ahol középiskolai és kollégiumi diákéveimet töltöttem, az utca, ahol nap mint nap eljártam iskolába menet és jövet, és szinte szindbádi nosztalgiával idéztem magam elé az utcában az egyik régi polgárház falán lévő márvány emléktáblát, amin vésett, aranyozott betűkkel ez állt: „Ennek a városnak voltam az írója...” Alább: „Itt született Krúdy Gyula 1878. október 21-én, Hálás megemlékezéssel Nyíregyháza város lakossága, 1963. május 12.”