Jelenlegi hely

Himnusztól zengett a csókai Művelődési és Oktatási Központ színházterme

Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Stafétaátadó ünnepsége

/ Biró László /
biro.laszlo képe
Október 5-én a magyar Himnusztól és Szózattól zengett a csókai Művelődési és Oktatási Központ színházterme. Idén e bánáti települést érte a megtiszteltetés, hogy megrendezzék a Zene világnapja alkalmából a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA Népzenei Stafétaátadó ünnepséget.

Tavaly vehette át a püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkörtől a stafétát a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Rákóczi férfikara, így az idei évben ők lehettek a KÓTA népzenei találkozó házigazdái.

Az ünnepségen köszöntötte az egybegyűlteket Dr. Alföldy-Boruss István, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek nyugalmazott igazgatója, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai vezetője és Zombori Csaba, Csóka Község alpolgármestere.

 A következő nyolc együttes mutatkozott be:

  • Csókai II. Rákóczi Ferenc M.M. E. Rákóczi férfikara
  • Hévízi Tiszta Forrás Dalkör
  • Csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület „Gyöngyike” énekcsoportja
  • Csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Csalogány asszonykórusa
  • Püspökladányi Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör kórusa
  • Csólyospálosi Hagyományőrző asszonykórusa
  • Óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa
  • Tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja

2004-ben indult útjára a népi motívumokkal díszített staféta, ami a népzenei anyanyelv ápolásának fontosságát szimbolizálja. Dr. Alföldy-Boruss István elmondta hogy: „A legjobb együttesek jutnak ehhez a vándorzászlóhoz, olyannyira, hogy szinte az egész magyar nyelv területén már részesült ebben a vándorzászlóban, vagy stafétában, a Dunántúlról, Pest környékéről, a Tiszántúlról, a szlovákiai Felvidékről szintén és nagy öröm számunkra, hogy most itt a Vajdaságban két együttes is viselte, illetve fogja viselni ezt a kitüntető címet.”

A népzenei vándorstaféta újabb egy évet marad Vajdaságban, ugyanis jövőre Óbecse lesz a házigazda. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Botra férfikórusa nyerte el a megtiszteltetést, hogy megrendezhetik a zenevilágnapi KÓTA népzenei találkozót.

Vajdaságnak nagyon fontos, hogy még egy évig itt marad a staféta. Ezzel a díjjal ismerik el, hogy igenis jó célt szolgál a vajdasági magyarság.