Jelenlegi hely

Hólepte, verőfényes karácsony Vicében

Ünnepi pillanatok a Mezőség szívében

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Az apró, mezőségi magyar falu dombjait átszelő Mellyes-patak völgyébe gyönyörű hóeséssel, igazi téli hideggel és verőfényes napsütéssel érkezett meg az ünnepi hangulat.
Karácsony Vicében 2018Karácsony Vicében 2018Karácsony Vicében 2018Karácsony Vicében 2018

A háromszáz fős faluban, Vicében három felekezet van jelen, a lakosság legnagyobb része katolikus vallású, kisebb része a református vagy az ortodox egyházhoz tartozó.

A katolikus közösségben pásztorjátékkal, versekkel is készültek a gyermekek, melyet Szenteste adtak elő a szentmise kezdete előtt. Ezt megelőzően a közösség és a plébános együttműködésében megtörténtek az ünnepi előkészületek, a helyi asszonyok jóvoltából szépen vasalt terítők kerültek az asztalokra, feltakarítottuk a templomot, és az otthon gyermekeivel közösen a karácsonyfákat is feldíszítettük. A ministránsok ruhái frissen keményítve várták az ünnepi misét a sekrestyében. Elkészültek a csomagok, melyet a helyi bolt vezetőivel közösen állítottak össze. Az ünnepi szentmise és a csomagosztás után, sor került a holland testvértelepülés közösségétől kapott képeslapok kiosztására is, melyet minden helybélinek igyekeztünk átadni.

A református templomban is szép számmal gyűltek össze a hívek, sokan ilyenkor – mindkét közösségben – távolabbi városokból, külföldről érkeznek haza, a szülőfaluba. A padok megteltek, és a lelkipásztor ünnepi szavai, és a közös éneklés után, itt is sor került a gondosan összeállított csomagok kiosztására, és még egy csoportképet is sikerült készíteni.

A gyermekek pedig – helyi szokás szerint a karácsonyi napokban sorra járták az ismerősöket, a havas dombok felett a serény kis kántálók éneke szállt, a régi helyi hagyománytól szerencsére a jeges szél, a fagy sem tudta elvenni az aprók kedvét.