Jelenlegi hely

Hunyad Megyei Magyar Napok a Zsil-völgyében: Lupényban

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
Idén meglepően korán lepte el a hó a lupényi hegyek ormait. A Retyezát-hegység lábánál elterülő település hideg reggelre ébredt. Mit sem törődve a zord időjárással, szeptember 29-én, a reggeli órákban a helyi magyar közösség apraja nagyja a katolikus plébánia udvarára érkezett ünnepelni.

Ezzel a helyi magyar közösség immár hagyományosan 9-dik alkalommal kapcsolódott be a Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvény-sorozatába.

A szokásos gulyásfőző-versenyre rutinos csapatok jelentkeztek. Mindenki tudta a dolgát, a férfiak fát aprítottak, az asszonyok zöldséget pucoltak, közben vidáman anekdotáztak, jókedvvel adomáztak. Igazi barátságos, családias hangulat kerekedett. Ebben az évben 7 csapat mérte össze gasztronómiai ismereteit.

Kora reggel gyülekeztek a csapatok a gulyásföző versenyre.

Ezalatt a lupényi fiatalok, Vulkánon, a szomszéd településen, az erre az alkalomra szervezett labdarúgó tornán vettek részt. A csapatok Petrozsenyból, Déváról, Marosvásárhelyről, Lupényból érkeztek. 2018-ban a dévai alakulat hódította el a bajnoknak járó kupát.

Labdarúgó bajnokság a szomszédos településen: Vulkánon. Nem a győzelem, a részvétel a fontos, az esemény közösségformáló ereje!

Kora délutánra elkészültek a bográcsban forralt finom falatok, ezek közül a zsűri a kolozsvári csapat főztjét értékelte a legjobbnak.

A szervezők sikeresen tevékenykedtek, fiatalok és idősek egyaránt jól mulattak, a helyi elöljárók, románok és magyarok egyaránt tiszteletüket tették az ünnepségen.

Szeptember 30-án koncerttel folytatódott az ünnepségsorozat. A gyönyörűen felújított lupenyi művelődési házban, Homonyik Sándor és csapata koncertezett. Az érdeklődőket ezután autóbuszokkal a szomszédos Petrozsénybe szállították, ahol a marosvásárhelyi színház műveszei szórakoztatták valamennyiüket, nagysikerű zenés táncos előadásukkal.

Homonyik Sándor és csapata, fergeteges koncerttel kápráztatta el a lupényi magyar közönséget. A marosvásárhelyi színház előadásának egy pillanata Petrozsényen.

A Zsil-völgyének szórványmagyarsága ezzel is bebizonyította, hogy bár sajnos fogyatkoznak, de hál’ istennek, összetartanak !