Jelenlegi hely

Húszéves fennállását ünnepelte a székelykevei Varrócska

Tánczene és tombola Dél-Bánságban

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Több mint százan vettek részt azon a jó hangulatú, vasárnap délutáni együttléten, amellyel a székelykevei Varrócska Kézimunkacsoport ünnepelte fennállásának húszéves jubileumát.
A Varrócska Kézimunkacsoport díjaiSzékelykevei hímzésHúszéves a székelykevei VarrócskaHúszéves a székelykevei Varrócska

Az ünnepségre meghívást kaptak a dél-bánsági magyarlakta falvak nőegyleteinek képviselői: Hertelendyfalváról, Sándoregyházáról, Torontálvásárhelyről, Keveváráról, Deliblátról és Gályáról, de még a 130 kilométerre fekvő Tiszakálmánfalváról és Újvidékről is érkeztek vendégek.

A házigazdák igazán kitettek magukért: a hagyományos, ízletes ételek és finom sütemények mellett élőzenével várták a vendégeket, valamint fellépett a helyi citerazenekar is. A tombolahúzás izgatott perceit leszámítva szinte folyamatos volt a tánc. Az évforduló megünneplése kitűnő alkalmat biztosított a környékbeli kézimunkacsoportok tagjainak a találkozásra, beszélgetésre, mulatozásra. Az ilyen alkalmakra szerencsére nem kell húsz évet várni: a különböző nőegyletek tagjai rendszeresen találkoznak egymással az úgynevezett teadélutánokon. Mindig másik csoport vállalja magára a házigazda szerepét, így havi egy alkalom legalább adódik az együttlétre.

A Varrócska a legaktívabb kézimunkacsoportok egyike – közel negyven tagja van. „Huszonvalahányan állandóan vagyunk, minden hétfőn összegyűlűnk, de amikor nagyobb rendezvény van, olyankor mindenki itt van, mindenki hozzájárul.” – mondta el János Katalin, a Varrócska elnöke, az esemény főszervezője.

A vajdasági falvakban működő kézimunkacsoportok közösségteremtő és megtartó erejét fontos kiemelnem. Az ehhez hasonló rendezvények nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy a különböző nőegyletek tagjai közti kapcsolatok elmélyüljenek, és új ismeretségek szövődjenek.