Jelenlegi hely

Karácsonyi hagyományok

Hogyan ünnepeltek a nagybányaiak?

/ Széles Zsolt /
szeles.zsolt képe
Nagy a sürgés-forgás a karácsonyi ünnepkör idején is. A kötelező karácsonyi mézeskalács díszítés és dióskalács sütésen túl, lelki feltöltődésre is volt lehetőségük a nagybányaiaknak.
Karácsonyi vásár NagybányánNagybányai óvodások kántálása Óévbúcsúztató táncházCserkészek - Betlehemi láng átadása

Idén is megszervezte a Teleki Magyar Ház, a már hagyományosnak mondható Karácsonyi Vásárt, melyre helyi és környékbeli kézművesek érkeztek a portékáikat árusítani, de könyvárusító, viseletkészítő és társasjátékosok is voltak a résztvevők között.

Immár második alkalommal került megszervezésre a Szeretetkaraván idei koncertje. Egy nagybányai diák, Pápai Renáta mintegy 30 tehetséges környékbeli fiatallal lépett színpadra, és adtak elő egy rendkívüli zenés karácsonyi műsort. Ezúttal két helyszínen: Színérvéralján és Nagybányán adták elő műsorukat a fiatalok.

A Szeretetkaraván egy jótékonysági koncert, amelyen az összegyűlt adományokat rászorulók között osztják szét. Ebben az évben 8680 lej gyűlt össze, amelyhez még játékadományok is társultak. Az így összegyűlt összegből sikerült – a szükségleteknek megfelelően – Szinérváralján 11 élelmiszercsomagot, 9 édesség-, ruha- és élelmiszercsomagot és 1 pénzadományt biztosítani. Nagybányán pedig 3 élelmiszercsomagot, 12 édességcsomagot, 2 édesség- és ruhacsomagot, 3 pénzadományt és 8 zsák kutyaeledelt és más, állatmenhelyen szükséges dolgot eljuttatni a rászorulókhoz. A kezdeményezést a különböző felekezetű egyházak, civil szervezetek, vállalkozók és civilek is lelkesen támogatták.

Nagybányán Karácsony előestéjén kántálni szokás, mely nem más, mint egy verses-énekes karácsonyi köszöntő. A Teleki Magyar Házat is meglátogatták a magyar óvodások, a kántálásért cserébe finomságot kaptak.

A nagybányai Cserkészcsapat sem tétlenkedett, elhozták Nagybányára a Betlehemi Lángot. A Betlehemi Lángot osztásának története 1990-ben kezdődött. Jézus Krisztus születésének helyén, a betlehemi Születés-bazilikában örökké égő lángot a bécsi cserkészek minden évben elviszik városukba, ahol átadják a világ többi részeiről érkező cserkészeknek. Melyet aztán mindenki elvisz magával a saját városába, ahol szétosztják különböző gyülekezeteknek. A láng szállítása minden évben egy nagy kaland az ebben résztvevőknek: autóban, buszon, vonaton, repülőn, olajlámpában, kézmelegítőben, kézről kézre terjed, mint annak idején a kereszténység is.

Erre rímel Reményik Sándor egyik verse is (részlet):

„…Egy lángot adok, ápold, add tovább,

És gondozd híven.

Egy lángot adok, – én is kaptam azt

Messziről, mint egy mennyei vigaszt,

Egy lángot, amely forraszt s összefűz…”

A láng az izraeli-palesztin háborús helyzet miatt idén kerülő úton érkezett Ausztriába. Előbb egy betlehemi keresztény gyermek, a 12 éves Pillar Jarayseh gyújtotta meg a betlehemi Születés-templomában, majd – a Tel-Avivba irányuló korlátozott légi forgalom miatt – egy osztrák operatőr vitte át Ammánba, Jordániába, onnan szállították az Austrian Airlines menetrend szerinti járatával Ausztriába, ahol a 10 éves felső-ausztriai Michael Putz vette át. A Békelángot december 9-én osztották szét a világ cserkészeinek. A linzi dómban szervezett lángátadó ünnepségen 20 országból, több mint 1000 cserkész vett részt. Innen indult el aztán Erdélybe, majd Nagybányára is.

Majd Szenteste minden felekezethez és templomhoz elvitték a cserkészek, osztották, és adták tovább a lángot, s vihetett belőle haza mindenki, aki szeretett volna. Így vált valóra a Példabeszédek könyvében olvasható bölcsesség:

„Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik” (Péld.11:24)

Az év utolsó rendezvénye az Óévbúcsúztató táncház a Szikes együttessel, melyen gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt részt vettek, elbúcsúzva az évtől, várva az újat.