Jelenlegi hely

Kárpátalja baranta

Az elmúlt két évben sorra alakultak baranta csapatok Kárpátalján

/ Fogarasi Gyula /
fogarasi.gyula képe
Az elmúlt két évben sorra alakultak baranta csapatok Kárpátalján, a Petőfi ösztöndíjas Szilaj István segítségével. A stafétabotot szeptemberben átvettem tőle. Azóta két új csapat alakult, Beregrákoson és Munkácson. Októberben újra összeverbuválódott a Beregszászi Főiskolán alakult közösség. Ezen felül még három helyen terveztük, hogy heti rendszerességgel lesznek edzések.
Munkácsi baranta csapatörömTáncház 1Beregrákos baranta

„A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.”                Szent-Györgyi Albert

Az említett erények megerősítésére nagy hangsúlyt fektetünk a barantaoktatás során. Ezt legszebben a versenyeken lehet tetten érni. Egy szablyaküzdelem során a két versenyző fél becsületére van bízva a verseny elbírálása. Ha valakit találat ért, akkor önként jelzi azt. Ritkán, nagyobb versenyek alkalmával van harmadik bíró is, de csak akkor szól bele a küzdelem további alakulásába, amikor a két fél nem tud megegyezni. Ilyen alkalom mondanom sem kell, ritkán esik meg. Nincs szimulálás, nincs szándékos sérülésokozás, nem az ügyeskedésről vagy a mindenáron győzni akarásról szól a harc. Nem a másik fél legyőzéséről, elpusztításáról szól a küzdelem, hanem egymás emeléséről. Így sokkal jobban fejlődünk. Ez a magatartás szerves része a magyar népi gyermekjátékainknak is. A következő edzésen is helyt kell állnunk, és ehhez vigyáznunk kell egymásra.

Csapatversenyeink is vannak. Ilyenkor azokkal kell vállt vállnak vetve küzdenünk, akik azelőtt velünk szemben álltak. Ez nehezen megy úgy, ha harag van köztünk. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy jól teljesítsünk, és a végén a dobogó legtetején álljunk. Megteszünk mindent, de nem minden áron.

Nemzetek egymáshoz való viszonyulásánál is érdemes figyelembe venni ezeket az elveket, hiszen egymásra vagyunk utalva. A jól működő közösségekben lehetőséget kell hagynunk a másik fél kiteljesedésére is.

„Két kultúra találkozása sohasem idéz elő háborút, hanem csak két hatalom vetélkedése. A kultúra az embert éltető erő.” Imaoka Dzsúicsiró
 

A jövőre nézve:

Két hónapos felkészülés, tervezés, toborzás meghozta a gyümölcsét, sorra érkeztek a felkérések, bemutatók, gyermek-foglalkoztatók tartására. Több barantás csapattól kaptunk megkeresést, hogy szívesen szorosabbra fűznék a barátságukat a kárpátaljai magyarsággal. Zajlik az egyeztetés az Országos Baranta Szövetséggel és a Magyarok Országos Gyűlése nagyrendezvény szervezőivel, hogyan lehetne bevonni a külhoni csapatokat az anyaországi programokba.

Nagy sikere volt a Nagyszőlősi Szelíd Lovas Központban tartott nyári edzőtábornak, ezért szeretnénk jövőre megszervezni egy hasonló programot. A Beregszászi Főiskolán folytatódnak az edzések Gazdag Mihály vezetésével. Sok helyen hallani, hogy a nehéz bevonni a fiatalokat a közösségi életbe. A két hónapos kintlétem alatt azt tapasztaltam, hogy Kárpátalján hatalmas érdeklődés van a foglalkozások iránt. A baranta alkalmas arra, hogy magyar értékek mentén tartson meg közösségeket, ezért van létjogosultsága és jövője szerte a Kárpát-medencében.