Jelenlegi hely

A kőleves – avagy Juha od kamena.

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
Kétnyelvű képes mesekönyvet mutattak be a fiumei gyermekkönyvtárban a HMDK tagjai.
Képeskönyvek átadásaFiatal érdeklődőkJó kezekben a képeskönyvTündér mesél a Kőlevesről

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége fiumei egyesülete évek óta közvetíti a horvát közösség felé a magyar értékeket: népmeséket, verseket, recepteket. Korábban kiadásra került egy magyar népmesekötet, magyar receptgyűjtemény, valamint magyar gyerekverses kötet. Mindezek horvát fordításban. Október 25-én, csütörtökön A kőleves című magyar népmesét mutatták be a fiumei horvát ajkú óvodásoknak. A mesét a HMDK tagja, Árvai Piroska fordította horvátra, és Sven Kovačević készítette hozzá az illusztrációkat.

Az óvodásokat egy tündér köszöntötte, aki egy fél órás előadásban belül mesélte el nekik a kőleves történetét. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az „egyenesen Magyarországról ide repült tündér” meséjét az éhes bakáról, aki kőből főzött levest. A mese után egy rövid beszélgetés következett a gyerekekkel, a mese tanulságairól. A bemutató végén Árvai Piroska szólt a gyerekekhez. A rendezvény zárásként több képeskönyvet adományoztak az óvodáknak.

A kétnyelvű képeskönyvet a HMDK Tengermelléki-Fennsíki Megye Egyesülete a Horvátországi Kisebbségek Tanácsa, Tengermelléki-Fennsíki Megye, Magyarország kormánya, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával készítette elő és adta ki.