Jelenlegi hely

Közönségtalálkozó a Magyar7 hetilappal

„Az emberek nagyon szeretik azt olvasni, ami maguk körül történik.” (Molnár Judit - főszerkesztő)

/ Krupár Luca /
krupár.luca képe
Kiknek? Hova? Miért? Hogyan? Ezekre a kérdésekre adtak választ a Magyar7 szerkesztői 2018.09.20-án, Kassán, a Rovás Egyesületnél.
Magyar7Magyar7

A felvidéki magyarok számára nem sok lehetőség volt magyar sajtót olvasni, a korábbi hetilap megszűnt, e mellett pedig csak egy-egy speciális célközönségnek szolgáló újság jelent meg. Pedig egy félmilliós közösségnek tájékozódnia kell valahonnan, és fontos, hogy az ő szempontjaik, a nekik fontos témák is szerepeljenek abban a médiumban. A Magyar7 nem csak bizonyos régiókra specializálódott, hanem egész Felvidékről tudósítanak. A lap megszólítja mind a nőket, mind a férfiakat, a fiatalokat, és az idősebbeket, valamint a művészet vagy politika iránt érdeklődőket is. Így adott választ Molnár Judit főszerkesztő a közönség kérdéseire.

Hogy hova jut el a lap? Hát bárhova. Ez a 68 oldalas hetilap megrendelhető, és már az újságosoknál is kapható, minden kedden. Nemcsak kézbe vehető formája ismert, hanem az interneten is olvashatóak a különböző cikkek a ma7.sk oldalon. E kettő médium egymásra épül. A Ma7 egy gyűjtőportál, mely minden aznap történt fontos hírről, értékről ír.

És vannak más kapcsolódó oldalak is. A muzsa.sk-án a művészetekről olvashatunk, a szurkolo.sk-án pedig sportról, a hirek.sk pedig egy videóportál. Nemcsak eseményekről, művekről tudósítanak, hanem sokszor bemutatják az alkotás folyamatát, sőt egész életutakról olvashatunk. A szerkesztők szeretnék megismertetni az olvasókkal a tehetséges felvidéki magyar embereket, szervezeteket. Így felelt a miért kérdésre Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezetője.

Hogy hogyan? A Pro Media Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével jutottak el idáig, hogy már körülbelül 2600 előfizetőjük van, és naponta sokszor 8000-en is rákattintanak az oldalukra. Két cél vezérelte őket: meg akarták tartani a már meglévő médiát és fontosnak tartották, hogy az internetes portálokkal megújuljanak a szerkesztőségek, fejlődjenek.

Mint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, igazán nagyra becsülöm munkájukat, különösen értékelem, hogy minden régiót bemutatnak, és nem tesznek különbséget nyugat és kelet között. Szívesen a kezembe veszem a hetilapot, mert igényes a megjelenése, látszik, hogy sok munka van benne, és mindenki találhat benne neki valót.

Az előadáson részt vett Zsebik Ildikó, Fábián Gergely tudósítók és Katona Tamás fényképész is.