Jelenlegi hely

Küldetés megkezdve

Felvidéki ösztöndíjasok találkozója

/ Pap Boglárka /
pap.boglarka képe
A 2018/19-es ösztöndíjas évben 13 fő szolgál Felvidéken különböző szervezeteknél. A tavaly rendeztek számukra először találkozót Szencen, a Csemadok üdülőjében, és idén is ide invitáltak minket. A találkozót a helyi ösztöndíjas, Murányi Veronika szervezte meg.
A Csemadok szenci üdülőjében vacsora után balról: Bárdos Gyula Csemadok elnök, Bárdos Ágnes Szlovák TV szerkesztője, Görföl Jenő Csemadok titkár társaságában az ösztöndíjasok Pozsony, Magyar Nagykövetségen Szabó József első beosztott, I.o. tanácsnok társaságában az ösztöndíjasokSzencen vacsora készítés

2018. október 1-2. között a szenci üdülő az ösztöndíjasok tapasztalatcseréjétől volt hangos. A felvidéken küldetést teljesítő fiatalok megragadták az alkalmat, s az első hónap után találkozót szerveztek. Közülük hatan második éve kerültek Szlovákia szórványterületeire, illetve egyikük a Kőrösi-Csoma Sándor Programról váltott idén a Petőfi Sándor Programra. Ők voltak a fő hangadók az első felmerülő témákat illetően, kedvesen karolták fel az újoncokat - figyelembe véve, hogy számomra/számunkra minden helyzet újabb és újabb élményt vagy eddig nem ismert kihívást rejt, ők viszont rendelkeznek némi tapasztalattal a megoldásokat illetően.

A vacsorához csatlakozott Bárdos Gyula - a Csemadok elnöke feleségével Bárdos Ágnessel, a Szlovák TV szerkesztőjével, illetve Görföl Jenő, a Csemadok főtitkára is, akik kíváncsian kapcsolódtak be a beszélgetésbe. Bárdos Gyula többször is kiemelte, milyen fontos számukra, hogy Felvidék idén új helyszínnel is tudta bővíteni az ösztöndíjasok körét, teljes elismeréssel fordul a fiatalok felé, akik számára a program küldetés. Görföl Jenővel együtt készségesen válaszoltak a kérdésekre, s nem fukarkodtak a ránk szánt idővel.

Másnap a pozsonyi Magyar Nagykövetségen tettünk látogatást, ahol Szabó József első beosztott, I. o. tanácsos, illetve Kanyar Gyöngyi I.o. tanácsos fogadtak bennünket a sajtó munkatársaival együtt. A beszélgetés főszónoka Szabó József, első beosztott volt, aki rendhagyó beszéddel készült, majd kissé kötetlenebb formában kérdezgetett minket az első tapasztalatokról, meglátásokról, s a kitűzött célokról. Egy állófogadáson vettünk búcsút.

Terveinkben szerepel, hogy megismételjük a találkozást teljes létszámmal, négyen sajnos ugyanis nem tudtak jelen lenni az eseményen.