Jelenlegi hely

„Legyünk egyek a közös ünneplésben!”

Március 15. Szilágysomlyón

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
„Legyünk egyek a közös ünneplésben!” felszólítással hívták egybe a március 15-i ünnepséget és megemlékezést hirdető szilágysomlyói szórólapok a helyi magyarságot. A szilágysomlyói magyar közösség életében nemzeti ünnepeink közül a március 15. a legjelentősebb, s ezt a tényt a megtartott színvonalas ünnepség is bizonyította.

Szilágysomlyón az utóbbi évek hagyományai szerint a március 15-i nemzeti ünnep a következők szerint zajlik: a kultúrházi műsort követően minden évben fáklyás-zászlós felvonulással érkeznek a résztvevők a Református Parókia kertjébe, ahol a Bem József tiszteletére állított kopjafát ünnepélyesen megkoszorúzzák.  Ezt  követően ökumenikus áhítaton vehetnek részt az egybegyűltek, melynek rendszeresen a helyi Református templom ad otthont. Ebben az esztendőben is e hagyományos rend szerint zajlott a március 15-i nemzeti megemlékezés.

Az ünnepi műsorban, mint Petőfi ösztöndíjas segítő, fellépőként és felkészítő tanárként egyaránt részt vettem. Az ünnepi megemlékezés a Szederinda citerazenekar és néptánccsoport produkcióival kezdődött, majd szóló énekkel tanítványom, Dobai Xavér első osztályos tanuló állt ki a színpadra, aki csengő-zengő gyönyörű hangján szilágysági katonadalt adott elő. Kicsiny tanítványom nagy hangja és határozott, magabiztos előadása sokakat elvarázsolt. Ezt követően a rendezvényre meghívott hivatalos személyek elmondták köszöntő beszédeiket, illetve ünnepi gondolataikat, majd a Báthory István Általános Iskola felső tagozatos tanulói mutatták be ünnepi összeállításukat. Ezek után a  Báthory Általános Iskola március 15-i sakkversenyének díjkiosztója következett.

A 16. sz. Báthory István Cserkészcsapattal és vezetőjével, Erdei Jánossal Szilágysomlyóra érkezésem óta már több alkalommal is dolgoztunk közösen. A cserkészek március 15-i műsorszámának is voltak olyan részei, melyeket együtt adtunk elő. Közösen énekelt népdalként az “A varsolci megyeházra süt a Nap…” kezdetű Varsolcon (Szilágy megye) felgyűjtött katonadalt választottam ki és tanítottam be, melyet a gyerekek nagyon szépen elénekeltek. Másik közös produkciónk volt, hogy a “Piros szív, fehér hó, zöld remény…”  kezdetű dalt hegedű kíséretemmel szólaltattuk meg . A cserkészcsapat fellépését követően a Simion Bărnuțiu Középiskola tanulói színvonalas zenés-verses irodalmi összeállítást adtak elő, végül a műsor Nemzeti imánk eléneklésével zárult.

A későbbiekben, a fáklyás felvonulást után a Bem szobor koszorúzásánál másik tanítványom, Kulcsár Cintia 6. osztályos tanuló megrendítő átéléssel, s magával ragadó előadásban énekelte el az “A zilaji megyeháza ki van takarítva…” kezdetű szilágysági katonadalt.

A rendezvény szervezői az RMDSZ helyi szervezete, a Báthory István alapítvány, az EMKE Magyar Ház, a Református Egyház, a Simion Bărnuțiu Középiskola, a Katolikus Egyház, a16. sz. Báthory István Cserkészcsapat, az RMDSZ szilágysomlyói Nőszervezete és a Báthory István Általános Iskola voltak. Felkészítők és segítő közreműködők pedig a következők voltak: Fekete István, Rózsa Róbert, Széman Rózsa, Márton Gabriella, Szodorai Melinda és jómagam.

Fotók: Dobai Tünde, Kulcsár Csilla, Szilágysomlyói Református Gyülekezet Facebook oldala