Jelenlegi hely

Libuskáim egyetek, szép kövérek legyetek!

Márton-nap Szencen

/ Krupár Luca /
krupár.luca képe
Időjóslás, lúdhúsevés, mulatságok, készülődés az adventra, mind megjelenik november 11-én Márton-napján a hagyományokban.

Először tartották meg Szencen a Márton-napi felvonulást Méry Bea a Szenczi Molnár Albert Óvoda igazgatónője kezdeményezésére. A fáklyás felvonulás hagyománya német nyelvterületről származik. Az óvodások maguk készítette lámpásokkal vonultak Szenc utcáin Márton-napi, libás dalokat énekelve. A gimnáziumhoz érve meghallgathattuk a tanulók összefoglalóját Szent Mártonról, majd a templomig tartó úton, lovak is kísérték a gyerekeket. Itt, mint a hagyományokban is előadták Szent Márton és a koldus történetét az óvónőképzős diákok. Ezután kis ven, mivel aki Márton napján libát nem eszik, az egész éven át éhezni fog. Így egy kis libazsíros kenyérkét, és finom teácskát fogyaszthattunk közösen. Végül pedig részt vehettünk a Márton-napi magyar nyelvű katolikus misén.

Számomra a legszebb az volt, hogy a gyerekek szüleikkel együtt ünnepelték meg ezt a kicsit feledésbe merült, mégis fontos hagyományt.

Ködös Márton után

Enyhe telet várhatsz.

Havas Márton után

Farkast soká láthatsz.

Szent Erzsébet napja

Tél elejét szabja.

Az András-napi hó

A vetésnek nem jó.