Jelenlegi hely

Lovasíjászat egy édesanya szemével

Szülői példamutatás a harcművészetben is

/ Szilaj István /
szilaj.istvan képe
Két fiú édesanyjaként sikerült elég távol kerülnöm a lányok tündérországától. Azt azonban magam sem gondoltam, hogy egyik napról a másikra a lovasíjászat világába csöppenek.
Lovasíjászat anyai szemmelLovasíjászat anyai szemmelLovasíjászat anyai szemmel

Két fiú édesanyjaként sikerült elég távol kerülnöm a lányok tündérországától. Azt azonban magam sem gondoltam, hogy egyik napról a másikra a lovasíjászat világába csöppenek.

Az íjászkodás nem volt ismeretlen a számunkra, hiszen a múlt évben több barantás íjász edzésen vettünk részt a családdal. A gyerek kedvéért mindent! Végül azt vettük észre, hogy ez már nem csak a gyerek kedvéért történik, nekünk is tetszik, mi is szeretjük. Nem csoda! Az íjászat és a  baranta egy olyan világ, amit nagyon könnyű megszeretni.

A lovasíjászatról sok mindent olvastunk és távoli csodálói voltunk. Egy novemberi szombaton, a Nagyszőlősön rendezett íjászképzésen testközelbe kerültünk ezzel a távoli világgal.

A lovak gyönyörű állatok. Erősek, okosak és most itt állnak előttünk. Bátorítani kellene a kisfiam, de ő már azon töri a fejét, melyik lovat válassza. A következő pillanatban már fent ül a ló hátán és megteszi az első kört. „Tölt! Feszít! Megtart! Lő!” - hangzanak a vezényszavak,  repülnek a vesszők. Öröm nézni, büszke vagyok rá.

  • Anya ez nagyon jó! Ki kell próbálnod!

Nem okozhatok csalódást, de tele vagyok félelemmel.

Hihetetlen élmény az első körnél nagy az izgalom aztán oldódik a feszültség. Íj a kézben érzem, ahogy együtt dobog a szívünk. Repül a vessző egy újabb találat. Érzed, hogy nem szabadulsz, magával ragad az érzés, újra akarod érezni.

A lovasíjászatban a béke és a szabadság érzése mellett ott van az erő, az ész és koncentráció.  Egy olyan élmény, amit nem szeretnéd, hogy véget érjen. Reméljük nem is fog véget érni és sikerül egyre ügyesebbé válnunk benne.

Pfeiflauf Móni

A barantázás célja, hogy harcos magyarokat neveljen. Ennek leginkább természetes formája, ha egy fiúnak a nagyapja a példaképe, az édesapja tanítja meg kardozni, vagy a bátyja birkózni. Egészen különleges, és szimbolikus az a helyezet, mikor az édesanya, és a fia együtt tanulnak lovasíjászkodni. Íjász tanfolyamunk legutóbbi állomásán mindenki lóra ülhetett, és nyeregből próbálhatta ki azt, amit a földön állva már megtanult. Két fiúcska az anyukájával érkezett a 6 órás edzésre, és minálunk nincs olyan, hogy egy szülő csak nézze, mit csinálunk. Ezért az asszonyok is edzenek, íjászkodnak velünk. Nem kaptak felmentést a lovasíjászat alól sem. A fönti élménybeszámoló egy magyar amazon édesanya beszámolója az először átélt ősi harcmodorról.