Jelenlegi hely

A magyar költészet napja Végváron

Iskolatáska-átadás és rendhagyó irodalomóra Végváron

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
A magyar költészet napját ünnepeltük mi is kicsi közös elmélkedéssel, versekkel kapcsolatos játékos feladatokkal Végváron. De a rendhagyó órák előtt még a Rákóczi Szövetség iskolatáskáit is átadtuk a már magyar iskolába beiratkozott, ősztől iskolát kezdő óvodásoknak.
iskolatáskaiskolatáskamagyar költészet napjamagyar költészet napja

Így történt, hogy ma korán, már a reggelizésnél megfigyelhettük a kis óvodásokat, akik közül négyen kaptak egy-egy iskolatáskát, hogy belegondolják minden boldog iskolaévüket. 

Az átadásra eljöttek az érintett szülők is, a gyermekek pedig boldogan vették magukhoz a táskákat, amelyek hamarosan megtelnek könyvvel, ceruzával s mindenféle jóval. Kívánunk nekik sok sikert és boldog esztendőket a magyar iskolában!

Az óvodából a Végvári Általános Iskolába mentünk négy segítőmmel, a Bartók Béla Elméleti Líceum önkéntes diákjaival.

Az iskolában először az I-IV. osztályos kisebb tanulókkal beszélgettünk a költészetről, versekről, bátran mondtak verscímeket és költőket, és megfogalmazták azt is, hogy szerintük mitől vers a vers. Aztán lelkesen vetették bele magukat a magyarságismereti és az azt kiegészítő játékos verses feladatokba, hogy végül néhány megérdemelt apró jutalommal gazdagodjanak. Öröm volt látni, hogy a legkisebbek, elsősök és előkészítősök is szeretnék megpróbálni a nagyobbaknak való feladatokat.

Végül pedig az V-VIII. osztályoknak is, kiegészítve nehezebb feladatokkal, ugyanígy megtartottuk a beszélgetést, majd kiadtuk a feladatokat. Gyorsan végeztek vele, ők is igyekeztek minden matricát összegyűjteni. A tanítók, tanárok szívesen fogadtak minket az iskolában, és a gyermekek is örültek a rendhagyó óráknak. Ezzel kedveskedtünk az Integratio Alapítvánnyal, a Bartók Béla Alapítvánnyal és a bartókos középiskolásokkal a költészet napján a végvári iskolásoknak, kicsit József Attila gondolatát próbálva átadni, mikor ezt írja:

"A távolságot, mint üveg
golyót, megkapod, óriás
leszel, csak hunyd le kis szemed -..."

Mert a költészet ott van mindünkben, mindenkihez a saját anyanyelvén szól a legszebben, úgy röpít szívünk vágyai, dobbanása szerint.