Jelenlegi hely

Magyar Napok Fiumében

/ Dr. Seremet Sándor /
seremet.sandor képe
Egész hétvégés magyar rendezvénysorozatra került sor Fiumében. Koncertek, néptánc, utcai kézműves standok, magyar ételek, kovács műhely, jurta és sok egyéb más program várta az érdeklődőket 2018. szeptember 21. és 23. között.
Csepel a KorzónNéptáncosok felvonulásaA Magyar Napok SzínpadjaÉrdeklődők

Első alkalommal rendezték meg a zágrábi magyar nagykövetség, a zágrábi magyar kulturális intézet, Csepel önkormányzata és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) közös szervezésében ezt a nagyszabású rendezvényt, amely kiváló hangulatot teremtett a tengermelléki kikötőváros utcáin. A Magyar Napokat a Kormányzói Palota dísztermében Magyar József nagykövet nyitotta meg, beszédét Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész koncertje követte. Másnap, szombaton már koradélelőtt beköltöztek standjaikhoz a kovácsok, szakácsok, borászok és más kiállítók. A fiumei Korzón kürtöskalácsot, zalai dödöllét, csepeli lepényt és az eszék-baranya megyei magyar borászat borait kóstolhatták meg az érdeklődők. A vállalkozóbb kedvüek kovácskalapácsot foghattak, vagy tűzmadarat rakhattak össze a kovács standon és a hagyományos jurtában. A HMDK fiumei szervezete is részt vett a korzói rendezvényen, a rajzkörük munkáit mutatták be egy kiállításon. A festmények mellett a HMDK kiadványait, magyar népmesék horvát fordítását, kétnyelvű, képes mesekönyveket és versesköteteket vehettek kézbe, és vásárolhattak meg a járókelők. Az esős és szeles időjárás ellenére több fellépésre is sor került a Korzón az Órástorony tövében. Városban több étteremben magyar ételeket szolgáltak fel, a Magyar Napok fő desszertje a Rigó Jancsi lett, amelyet a Kormányzói Palota aulájában egy kóstoltatáson is kipróbálhattak a fiumeiek.

Vasárnap kétnyelvű horvát-magyar szentmisével indult a nap, miután magyar népviseletben végigvonult a Korzón a dályhegyi Petőfi Sándor néptánc csoport, valamint a kiskőszegi "Kisaszonyok és legények" tánccsoport. A felvonulás után több táncot is előadtak a színpadon. A zárónapon a résztvevők megkoszorúzták a "vasminiszter", Baross Gábor emléktábláját a fiumei kikötőnél. (Az ő hivatali tevékenységének köszönhetően indult el a kikötő kiépítése.) Délután a HDMK irodájában, a pécsi Határon túli Magyarokért Alapítvány vezetője, Bokor Béla megnyitotta a Hungarikum Kiállítást. A standok késő délutáni lebontása után a fiumei Art moziban a Puskás Hungary című filmet vetítették, horvát feliratozással.

A Fiumei Magyar Napok kiváló kezdeményezés volt, amelyet a szervezők magas színvonalon valósítottak meg. Bízunk benne, hogy hagyomány lesz, és jövőre is megrendezik, hogy egy új színfolt legyen Fiume ezerszínű világában.