Jelenlegi hely

A magyar nyelv napja Déván

Tudósítás Benedekffy Katalin könyvbemutatójáról

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
A magyar nyelv napját 2011-től minden év november 13-án ünneplejük. Ebben az évben az ünneplés helyszínét Déván, a Szent Antal ház biztosította. Benedekffy Katalin sikertörténetét és előadását hallhattuk személyes élményekkel illusztrált könyvbemutató kíséretében.
A gyerekek énekléseBonaventura OFM testvér beszéd közbenAz előadó és a vezető konzulA magyar nyelv napja rendezvény résztvevői

Benedekffy Katalin a székelyföldi Nagygalambfalva szülöttje és Kányádi Sándor rokona, aki méltán büszke származására és karrierútjára. A művésznő 1998-ban költözött Magyarországra. Kezdetben a debreceni Csokonai Színházban, majd ezt követően a Thália Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is játszott.

Operaénekesi karrierje az Operettszínházban kezdődött, amely révén számos belföldi és külföldi koncerten léphetett fel. Magyarország mellett lehetősége nyílt Ausztriában, Japánban, Németországban és Spanyolországban is megmutatnia tehetségét és kiváló hangját.

A könyvbemutatón személyes élettapasztalatainak legérdekesebb momentumait osztotta meg velünk. Elmondása szerint a tehetségnek sokkal kisebb szerepe van a sikerhez vezető úton, mint a kitartásnak és az elhivatottságnak. A meghívott művésznő olyan opera-, operetténekes és színművész, aki büszke erdélyi gyökereire. Az „Egy csipetnyi Erdély” című könyve a koronavírus alatt született, amelyben visszaemlékezik és feleleveníti Erdélyország számára kedves nevezetességeit és emlékeit.

A lelkesítő előadás minden résztvevőt meghatott, a művésznő zseniális tehetsége pedig sokunkat lehengerelt. A közvetlen hangvételű beszélgetést Kun-Gazda Kinga-Viola magyar tanárnő moderálta, melyen részt vett Dr. Kőrösi Viktor Dávid vezető konzul úr, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusát képviselve.

A rögös utat megjárt Benedekffy Katalin jelmondata, hogy „Soha ne adjuk fel!”. Az előadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólt, melyben az előadó hangsúlyozta, hogy eltervezett vágyaink és álmaink mellett messzemenően tartsunk ki és találjuk meg azt a mindennapi örömöt, ami nap mint nap mosolyt csal az arcunkra.

A magyar nyelv napja alkalmából a résztvevők színes könyvjelzőt kaptak ajándékba a rendezvény főszervezői, Főcze Imre Bonaventura OFM atya és Kun-Gazda Kinga-Viola, magyar tanárnő jóvoltából.