Jelenlegi hely

A málenykij robot áldozataira emlékeztek a Szolyvai Emlékparkban

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
2018. november 17-én ünnepi megemlékezést tartottak Szolyván a malenykij robot áldozatainak emlékére.
A málenykij robot áldozataira emlékeztek a Szolyvai EmlékparkbanA málenykij robot áldozataira emlékeztek a Szolyvai EmlékparkbanA málenykij robot áldozataira emlékeztek a Szolyvai EmlékparkbanA málenykij robot áldozataira emlékeztek a Szolyvai Emlékparkban

A tekintélyes létszámú megemlékező közönség elmondta közös imáját a 74. malenykij robot évfordulója alkalmából.

Ami veszteséget elszenvedett a magyarság a két világégés során és utána a szovjet megszálláskor, nem csupán elvett emberi életekben, megszállt négyzetkilométerekben mérhető. Trianon, a német, majd a szovjet megszállás nemzeti létünket készült eltörölni. Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke, elmondta, hogy a testület a magyar Golgota gondozása mellett, az elhurcolásokkal kapcsolatos kutatásokat is összefogja.

Csallóközi Zoltán, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes főtanácsadója, parlamenti képviselő megemlékezésében történelmi sorstragédiáink kapcsán rámutatott: az áldozat sohasem hiábavaló.

Hennagyij Moszkal, a megyei állami közigazgatás elnöke az emberi tragédia szimbólumának nevezte az emlékparkot, hangsúlyozta, a történelmi bűnöket nevükön kell nevezni, hogy soha többé ne ismétlődhessenek meg.

Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke rámutatott: a mi dolgunk, hogy ne felejtsünk, emléket állítsunk, az ő (a hatalom) dolga az igazságtétel, közös dolgunk pedig a megbékélés.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja valós egyenlőséget kért a kárpátaljai magyarság számára, és biztosította az ott élő magyarokat az anyaország támogatásáról.

Tilki Attila, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselője a magyarság egységének eszmeiségét osztotta meg a főhajtásra elzarándokolt sokasággal.

Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője úgy véli, hogy az áldozatvállalásáért minden kárpátaljai magyart köszönet illet. E gondolathoz csatlakozott Árvay Attila, aki Szerencs német közösségének képviseletében vett részt a rendezvényen.

Elzarándokoltak Szolyvára Csonka-Bereg, Nyíregyháza, Lónya képviselői, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének tagjai, a megbékélésért Polgári Szövetség felsőzsolcai küldöttsége. Népes csoporttal érkeztek a Nagydobronyi és a Técsői Református Líceum tanárai és diákjai. Az idén is megtették a hosszú utat az Aknaszlatinai Kerékpáros Egyesület fiataljai, élükön az örökifjú Tokár Károllyal.

A rendezvényen a Szolyvai 1 sz. középiskola magyar diákjai, Fekete Krisztián a Petőfi Sándor Program ösztöndíjas felkeszitésével tisztelegtek az elhurcoltak emléke előtt.

Dr. Dupka György, az emlékparkbizottság titkára zárszavában kiemelte: Szolyva 1944-ben magyarok tízezrei számára a pokol kapuja volt, mára az egész Kárpát-medence magyarságának emlékhelyévé vált.