Jelenlegi hely

Márton nap a Torontálnál

/ Balázs Józsefné /
balazs.jozsefne képe
A Márton napot 5. éve ünneplik a Torontál Magyar Oktatási, Művelődési és Ifjúsági Központban, amely során kézműves foglalkozás keretében lámpást készítenek a gyermekek.
Márton nap a Torontálnál 1Márton nap a Torontálnál 2

Az ünnep alkalmából minden alkalommal előadnak egy kis jelenetet Szent Márton legendájából, valamint fényfestéssel és felolvasással is készülnek. 

A délután folyamán a résztvevők libazsíros lilahagymás kenyeret kapnak a vendéglátóktól meleg teával. Az elkészült lámpásaikkal már alkonyat után, a templomba indulnak misére, miközben végig éneklik az utat.

A gyermekek hagyományosan egy kis becsomagolt mézeskalácsot is kapnak emlékül, amit megőrizhetnek vagy el is fogyaszthatnak azonnal, mert nagyon finom. A mézeskalácsot 2019. óta minden alkalommal Kormányos Erzsike készíti. A rendezvény a misével ér véget.

Az idén sem volt ez másként, azzal kiegészülve, hogy idén a falu 225 éves évfordulójával is összefonódott az esemény. A templomban az érsek tartotta a szentmisét, amelyre a valamikori származási településekről (pl. Apátfalváról, Makóról) is jöttek megemlékezők.

A templom zsúfolásig megtelt emlékezőkkel. A nagyon szép, lélekemelő mise után ünneplő lélekkel indultak haza a felnőttek és gyermekek egyaránt.