Jelenlegi hely

Megújult, megszépült a Templom és Iskola Resicabányán

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Október 4-én Hálaadó istentisztelettel és ünnepi programmal „használatba vették” a felújított Resicabányai Református Templom épületét.

„Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!”

Hogy mennyire aktuálisak Reményik sorai ma is a szórványban, azt a resicabányai református magyar közösség közel száz éves történetéről szóló kiállítás is bemutatja. Az ünnepi program keretében megnyílt kiállítás elsősorban a templom- és iskolaalapító református lelkipásztor, Keresztes József munkássága, szellemisége előtt tiszteleg. Azelőtt a modern, korát megelőző szellemiség előtt, miszerint a templom ne csak vasárnap legyen a gyülekezeté, hanem multifunkciós térként számos, nemcsak egyházi, hanem kulturális eseménynek és közösségnek helyet adjon.

alapkőletétel

Az 1928-ban átadott épületben működött templom, iskola és óvoda, nő- és férfiszövetség, leány- és fiúegylet, dalárda, gyermekénekkar, cserkészcsapat és vasárnapi iskola is.

Keresztes az egyházi feladatok mellett maga is tanított, és szórványmunkát végzett a hozzá tartozó 70 szórványban. Felvirágoztatta az elődje szerint életképtelen, halálra ítélt gyülekezetet. De nemcsak a reformátusokért, hanem a az összes Krassó-Szörény megyei magyarért munkálkodott: mindenki úgy ismerte mint „a magyar pap”, 1941-ben 160 iskolása közül 119 római katolikus vallású volt. A második bécsi döntés után a román hatóságok meghurcolták, munkáját és életét ellehetetlenítették, ezért 23 év után, 1944-ben Krassó-Szörény elhagyására kényszerült.

Az általa építtetett Resicabányai – illetve Boksánbányai – Református Templom azonban ma is őrzi emlékét.

2014-ben ballagott el Resicabányán az utolsó magyar osztály. A ma körülbelül 2000 magyart számláló településen azóta egyetlen nevelési-oktatási intézményben hallhatnak a gyerekek magyar szót: a református templom épületében 2011 óta működő magyar óvodában. Idén szeptemberben 12 gyermekkel és 2 óvónővel indult el az ovi.

A kiállítást is betöltik a gyerekek: az egykori óvoda és iskola osztályképei, pillanatok a mostani óvoda életéből, illetve gyermek és ifjúsági programokon készült fényképek. 

2015 nyarán és ősz elején a Templom és Iskola épületének földszintje helyi önkéntesek munkájával és holland segítséggel megújult, újabb programhelyszínnel, funkcióval bővült. A közel százéves épület padlózata ugyanis elévült, a nedves falak miatt dohos szag áradt, a szószék padozatát is megette az idő.

A hollandiai Cordaad Alapítvány 10.000 Eurót gyűjtött össze a felújítási költségekre, továbbá 12 nijkerki református fiatal 9 napon keresztül dolgozott a helyszínen; segítettek eltávolítani a templom elkorhadt padlózatát, kitalicskázni 90 köbméter törmeléket, illetve kívülről-belülről szigetelni a falakat.

Így a kényelmes és korszerű, padlófűtéssel felszerelt földszinti épületrész jobb oldala istentiszteletnek (Templom), bal oldala magyar programoknak („Iskola”) ad helyet.