Jelenlegi hely

I. Megyei Konzultatív Tanácsgyűlés Bukarestben

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” /Szent-Györgyi Albert/

/ Tóth Noémi /
toth.noemi képe
A Bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban rendezték meg az év első Megyei Konzultatív Tanácsgyűlését, 2020.február 21. és 23. között. A MAKOSZ (Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége) és az AEDT - Ady Endre Diáktanács szervezésében létrejöhetett az MKT a MAKOSZ egyeztető fóruma. A tanácsgyűlésen megvitatták az országos álláspontokat, projekteket és problémákat, valamint szavaztak a döntést igénylő kérdésekben.
I. MKT. BukarestbenA SEGÍTŐ CSAPAT!I. MKT TalálkozóMAKOSZ

Domokos Ferenc, a MAKOSZ elnöke elmondta, hogy az I. MKT elnevezésű eseménynek - amely a MAKOSZ alapszabályzatban foglalt rendezvénye – az a célja, hogy az éves programtervezetet kidolgozza, az elnökségi tagok és majd létrejövő munkacsoportok feladatköreit tisztázza, illetve megbeszéléseket folytasson, valamint döntéseket hozzon a fontosabb kérdésekben. Hozzátette, hogy Bukarestnek köszönettel tartozik a szívélyes vendéglátásért, mely páratlan az elmúlt évekhez mérten.

2020. február 21-én érkeztek meg Bukarestbe a diákok. 11 órakor parlament-látogatáson vehettek részt. 17.00 kor kezdődött a megnyitó első része, ahol Buday Richárd Tibor az RMDSZ területi szervezet és a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság elnöke, illetve Trif Olga Mária az Ady Endre Elméleti Líceum igazgatónője köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Kovács Árpádnak, a Bukaresti Magyar Diákszövetség elnökének vezetésével egy közös csapatépítő játékon vehetett részt minden résztvevő, ahol fiktív országok fiktív politikusai képében alkothattak véleményt a fiktív országokat érintő problémákról. 20 órakor ünnepélyes vacsorával várta a megjelenteket az iskola, majd az est a Bukaresti Petőfi Művelődési Ház Clubtermében folytatódhatott, ahol Farsangi Bál színesítette az eseményt.

 

 

02.22-én 10.30-kor tovább folytatódott a találkozó az Ady Endre Elméleti Líceumban. A megnyitó második részét az elnökségi tagok vezetésével - Domokos Ferenc elnök; Ambarus Egyed Ágnes ügyvezető elnök; elnökségi tagok még Eröss Henrietta; Lázár Botond; Lázár Balázs; Balázs Botond; külügyi referens: Szabó Nikolett; belügyi referens: Müller Ágnes; kommunikációs referens: Vass Péter - tovább folytatták.

Ezt követte a napirendi pontok megvitatása. Sor került a tagszervezetek és az elnökség beszámolójára, az éves programterv kidolgozására, illetve a kongresszuson elhalasztott és a helyszínen megvitatásra javasolt témák megtárgyalására.

A háttérben mindeközben lázas munka folyt, hogy a találkozó résztvevői a legeredményesebben tárgyalhassanak a jövőt illető kérdésekről. A bukaresti magyar közösség összefogása és vendéglátása példaértékű lehet mindenki számára, hiszen az Ady Endre Elméleti Líceum igazgatónője, Trif Olga Mária vezetésével újfent beigazolódott, hogy van egy erős magyar közösség Bukarest szívében, amelyik csodákra képes. A rendezvény alatt a tanárok és párjaik, és a szülők is segítettek mindenben, legyen szó konyhai munkálatoktól, felszolgálásról vagy mosogatásról. Az iskolai személyzetből is sokan és sokat tettek azért, hogy minden zökkenő mentesen haladjon. Voltak olyan szülők is, akiknek a gyermeke már kinőtte az iskolát, mégis visszajöttek segíteni, és biztosították a főtt ételt a vendégeknek.
Még egyszer hatalmas köszönet illeti mindazoknak az áldozatos munkáját, akik rengeteget segítettek a rendezvény lebonyolításában és nélkülük nem valósulhatott volna meg ilyen színvonalasan a találkozó.

 

   

 

A rendezvény támogatói: a RMDSZ, az AEDT, a MAKOSZ, a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság, az Ady Endre Elméleti Líceum, Magyarország Kormánya - Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Communitas Alapítvány - Romániai Magyar Demokrata Szövetség