Jelenlegi hely

Meseturné a déli végeken

Interaktív mesés előadás

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
A Nemzetpolitikai Államtitkárság a külhoni magyar gyermekek évét hirdette meg az idén. Ennek apropóján, és Benedek Elek születésének 160. évfordulójának tiszteletére, 2019. november 13-án a népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva, valamint kollégája, Szabó Zoltán, népzenész interaktív előadását nézhette meg az al-dunai székely közösség is.
mesélés közbenmesélés közbenmesélés közben

A turné alatt, mely a Magyarság Háza szervezésében valósult meg, több külhoni települést is meglátogattak Erdély és Vajdaság szerte.

Székelykevén, a hálás közönség számára, a szépen berendezett óvodában tartották meg az előadást, így a kisiskolások és óvodások kényelmes körülmények között, a helyi óvónéni és a tanító nénik közreműködésével nézhették meg a műsort.

Hertelendyfalván, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület dísztermében, a faluban élő székely-magyar közösség gyermekei és szüleik részvételével szervezték meg a eseményt. A hallgatóság számára biztosan emlékezetes élmény volt a duda és a furulya dallamvilága. Sokak számára, valószínűleg ez volt az első találkozás a kecskebőrből készült, kétsípú dudával. A közönség egy különösnek is nevezhető andrásfalvi, bukovinai székely népmesében követhette Jézus születését, mely történet még szebb és még gazdagabb jelenetekkel tárult eléjük, mint egy egyszerű elbeszélésből.

„ … Gyökér adja fáját,
Fája adja ágát,
Ága adja bimbóját,
Bimbó adja virágát,
Virág adja almáját.
Almáját, dicsérjük a Boldogságos Szűz Máriát!”

Reméljük, hogy az előadók is jól érezték magukat, és a következő körútjuk alkalmával is meglátogatják az Al-dunai székely-magyar közösséget.