Jelenlegi hely

A mézeskalács rejtelmei

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka2023 képe
Az adventi időszak a magyar egyesületek számára nagyon mozgalmas. A lelki felkészülés ideje ez, amikor egyénenként igyekszünk befelé fordulni, önvizsgálatot tartani, közösségként pedig még nyitottabb a szívünk, még nagyobb szeretettel fordulunk egymás felé.
MézeskalácsozókAz írókázás előkészületeiKalácsokA munka

A Daruvári Magyarok Közösségének legjelentősebb hónapja a december, tárgyalkotó műhelyük minden évben tart karácsonyi foglalkozásokat. Ezek az alkalmak nemcsak tárgyak létrehozására, a népművészet, vagy éppen a kortárs technikák megismerésére szolgálnak, hanem a tagok kapcsolatának, a közösség megerősítésének alkalmai is.

 Idén a népi életet helyeztük központba, az adventi időszakban felidézzük dédszüleink, őseink hagyományait, közösen emlékezünk. A mézeskalács készítése, az írókázás fortélyainak elsajátítása népi értékeinkhez vittek közelebb. A konyhában édesanyáinkkal, nagymamáinkkal eltöltött idő, a jellegzetes fűszeres illatok szép emlékeket ébresztettek, tettekkel és lélekben is készülünk az ünnepre.

Bár napjainkban a mézeskalács egybefonódott a karácsonnyal, története az ókorban kezdődött. Magyarországon a mézeskalácsos céhek a XVII. században német, osztrák hatásra alakultak ki. A XIX. században termékeiket a parasztok vásárolták leginkább. Ekkor a mézeskalácsosok portékáinak legjellegzetesebb darabjai a piros alapon színes tükrös szívek voltak. Vásárokon, búcsúkban árusították, a parasztfiatalság pedig szerelmi ajándékként, vásárfiaként őrizte.

A korábbi adventi műhelyek tárgyait jótékony célokra ajánlotta fel az egyesület, idén a mézeskalácsokat szintén elajándékozzák.

Forrás: Magyar néprajzi lexikon (1977.) Szerk. Ortutay Gyula