Jelenlegi hely

A mi 90 éves szülinaposunk

/ Harlov-Csortán Melinda /
harlov.csortán.melinda képe
Minden évben számos kerek évforduló, fontos dátum gazdagítja a szürke hétköznapok egymásutánját. Azonban mégis különleges helyet foglal el szívünkben egy olyan alkalom, mely egy általunk jól ismert és szeretett emberhez kötődik, az ő életét és tetteit van módunk megünnepelni. Egy ilyen jeles alkalomnak lehettünk részesei november 7-én az ostravai Magyar Klubban. Tatjana Poljakova 90 éves lett!!!
Poljakova Tanya 90 évesPoljakova Tanya 90 évesPoljakova Tanya 90 évesPoljakova Tanya 90 éves

Minden évben számos kerek évforduló, fontos dátum gazdagítja a szürke hétköznapok egymásutánját. Ilyen volt 2019-ben Ady Endre 100 éves évfordulója, Kazinczy Ferenc születésének 260. évfordulója, de ugyanúgy kerek évtizeddel emlékeztünk meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leveréséről, az első világháborúról vagy brünni Kazinczy Ferenc Diákklub 50., valamint a Fiatal Magyarok Klubja – Ostrava alapításának 5. évfordulója. A történelmi múltba vagy a még emberöltőnyi időtávot egyaránt boldogan és komolyan számon tartjuk és magunkénak érezzük. Mégis különleges helyet foglal el szívünkben egy olyan alkalom, mely egy általunk jól ismert és szeretett emberhez kötődik, az ő életét és tetteit van módunk megünnepelni. Egy ilyen jeles alkalomnak lehettünk részesei november 7-én az ostravai Magyar Klubban. Tatjana Poljakova 90 éves lett!!!

Szerettük volna egyik alapító tagunk és írófejedelmünk születésnapját méltóan megünnepelni! A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének Ostravai Helyi Egyesületében hagyománynak tekinthető, hogy közösségünkre nemcsak mint egy csoportra tekintünk, hanem az egyes tagok külön-külön is fontos szerepet töltenek be közösségünk életében. Ezért figyelünk az egyéni sorsokra és kerek évfordulókra. Így volt ez mások mellett Pitschmann István tavalyi 90. születésnapján is. Ilyenkor a közösség összegyűlik és finom ételekkel, szép dalokkal igyekszik emlékezetessé tenni az ünnepelt születésének napját.

Idén is népes társaság gyűlt össze a novemberi szombaton, és finom ebéddel, süteménnyel és minden földi jóval köszöntöttük az ünnepeltet. A menü kiválasztásába természetesen az ünnepeltnek is volt beleszólása, de a megvalósítás már semmiképpen sem az ő feladata volt, az közösségünk tagjának, Fiszli Editnek, Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagjának köszönhető. Az ő gondoskodó és fáradhatatlan munkája tette lehetővé azt a lukulluszi lakomát, amely mellől mindenki boldog mosollyal és telt gyomorral távozott.

A kellemes délután folyamán önfeledt beszélgetés és vidám nosztalgiázás töltötte meg a klubot, mindenki megtudhatott valami újat és szívet melengetőt az ünnepelttel kapcsolatban, aki csodás korát meghazudtolva igazi házigazdaként figyelt arra, hogy minden résztvevővel váltson egy-két mondatot legalább. Ha valaki netalán nem hallott volna még Tanya Poljakováról, álljon itt néhány rövid gondolat a teljesség igénye nélkül e csodálatos élettörténetről.

Tanya 1929-ben született Mohácson, majd gyermekéveit Makón töltötte. Innen első házassága révén került Kassára, ahol orvos férje állást kapott. Az új helyszín azonban nem szakította meg a kapcsolatot saját családjával, hiszen rokonai voltak Kassán és szülei is odaköltöztek az ifjú párral. Tanulmányai során mind magyar-angol tanári képzettséget, mind az egészségügyben (biokémia és hematológia terén) jártasságot szerzett. Ez idő alatt született meg két leánya is. Kassán ismerkedett meg második férjével, aki szintén orvos, és vele együtt kerültek el Ostravába az egyetemi kórházba. Már az ostravai évek alatt született meg harmadik gyermeke, aki pszichológusként dolgozik. 1992-ben Tanya is részt vett az ostravai magyar klub megalapításában, sőt kezdetben sokáig az ő lakásukban voltak a találkozók, és azóta is nyomon követi az itteni eseményeket és a tagok sorsát. Poljákova Tanya a csehországi magyar közösség egyik kiemelkedő irodalmi alakja is, elbeszélései számos alkalommal jelentek már meg nyomtatásban. Emellett énekel, zenél és versel is, mindezeket egyaránt szenvedélyesen gyakorolja, célja, hogy velük felidézze a régi emlékeket a múltból, oktatni, nevelni szeretne velük, nemcsak szórakoztatni.    

Minden csehországi magyar hálás és büszke lehet, hogy közösségünknek ilyen tagja van, aki életével és munkásságával példa magyarságunk megtartására és kultúránk töretlen ápolására. Tanya sok szeretettel köszöntünk ezen a szép napon, maradj mindig ilyen fiatalos friss, és jókedvű! Magunknak csak azt kívánjuk, hogy még sokszor köszönthessünk!!