Jelenlegi hely

„Mi magyarok a szabadság népe vagyunk.”

Október 23-án Temesváron is megemlékeztek az 1956-os forradalomról

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Temesváron az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából Magyarország Temesvári Tiszteletbeli Konzulátusa, a Szórvány Alapítvány, a Várbástya Egyesület, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Néppárt közösen szervezett megemlékezést a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Nagytermében.
a kép a Temesvári Rádió galériájábóla kép a Temesvári Rádió galériájábólfilmvetítésa kép a Temesvári Rádió galériájából

Most már a megemlékezésnek is hagyománya van Temesváron. A megemlékezés a Temesvári Rádióban is megszólalt.

„Mi magyarok a szabadság népe vagyunk.” – Szekernyés János temesvári hely-, irodalom- és művelődéstörténész szavait idézem előadásából. Szekernyés János beszélt a hősi áldozatokról, a temesvári legjelentősebb megmozdulásokról, és arról, hogy milyen hatással volt a romániai viszonyokra is a magyar forradalom – több engedményt is felsorolt, még ha azok csak rövid ideig is tartottak. Megemlékezett a Temes megyei (verseci) születésű Inokai Tóth Zoltánról, aki Budapesten az ELTE Bölcsészettudományi Karának volt dékánja, történésze, aki életét vesztette a forradalom során, miközben közvetíteni próbált az ifjúság és a hatalom között. Szekernyés János azzal a gondolattal zárta előadását, hogy az emlékezés lényege, hogy továbbadjuk, fenntartsuk utódainknak is a tiszta, foltnélküli szabadságszeretetet.
Az este folytatásában elhangzott Márai Sándor Mennyből az angyal című költeménye Blénessy Enikő előadásában, majd pedig a 2014-es magyar játékfilm, A berni követ vetítése következett.

A magával ragadó film után lehetőség volt az emlékezést barátságos körben megélni, a filmet ünnepélyes hangulatban egy-egy pohár bor és pogácsa mellett megbeszélni.