Jelenlegi hely

Mozgolódó fiatalok Medgyesen

/ Töttösi Gergő /
tottosi.gergo képe
Az elmúlt időszakot a nagy tettek jellemezték a Medgyesi MADISZ-nál. Lezárulni látszanak olyan projektek, amelyekért sokan már évek óta dolgoztak, és amelyek a helyi közösség számára elképzelhetetlen fontossággal bírnak. Az új tervek mellett két nagyobb volumenű program is folytatódott, nem beszélve a lassan hagyománnyá váló éves rendezvényekről és kötelezettségekről.
A felújított Millennium-Ház megnyitójaGyerekkoncert a magyar házbanBál a Szeben Megyei Magyar NapokonNépviseleti felvonulás a Vándorcsizma Néptáncfesztiválon

A szervezet életében az eddigi talán legsikeresebb projekt a Hosszabbított Program. Az ötlet maga egy helyi igényből nőtte ki magát önkéntesekből és egy kis létszámú gyerekcsoport bevonásából. Időközben kidolgozták és a Magyar Ifjúsági Értekezlet segítségével megvalósították, hogy a medgyesi példának országos keretet tudjanak biztosítani. Az addigra már 60 helyi diák családját segítő medgyesi program így további kilenc szórványmegyére terjedt ki, és 1800 diáknak biztosít minden nap meleg ebédet, foglalkozást, játékot és biztonságot.

A 2000-ben újonnan átadott medgyesi magyar házat 20 év használat után újították fel. A helyi szervezeteknek, így a Medgyesi MADISZ-nak is közösen sikerült megteremtenie azt az anyagi hátteret, mely lehetővé tette az építkezést. 2019 végén egy kétéves folyamat zárult le a Millennium-Ház átadásával. Végre visszatérhetett a munka a régi kerékvágásba és a nyugdíjas klub, a néptánccsoport és a helyi fiatalok újra élettel tudják megtölteni a magyarság helyi központját.

2019 év elején első alkalommal bonyolítottunk le egy Európai Uniós projektet, az ERASMUS+ által finanszírozva. Január közepén Medgyesen volt 44 fiatal 9 országból több, mint egy hétig, akiknek lehetőségük adódott, hogy megismerkedjenek egymással, a várossal, a magyar közösséggel és a képzés során többet megtudjanak a migrációról. Fontos mérföldkő volt ez a szervezet életében, amit a visszajelzések alapján igyekszenek majd a jövőben megismételni.

Eseményszervezés terén az utóbbi időben egyre több, a történelmi egyházakkal közösen véghezvitt rendezvényünk volt Medgyesen és más magyarlakta településeken. Ilyenek a január 22-i magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségek, a március 15-i 1848-49-es forradalom és szabadságharcról, illetve az október 23-i forradalomról való megemlékezések.

A hagyományosnak mondható rendezvények között említhető a XVII. Vándorcsizma Néptáncfesztivál, a XXI. Szeben Megyei Magyar Napok és a IX. Úszótábor. Ezek azok, amelyek nagyszámú embertömeget tudnak megmozdítani, és a helyiek szívéhez is igen közel állnak. Minden évben szebbé, érdekesebbé és vonzóbbá próbáljuk tenni az aktuális programot. Olyan elemekből igyekszünk azt összeállítani, amelyek mindenki számára érdekesek, megmozdítják az embereket és közösséggé formálnak mindnyájunkat. Véleményünk szerint a valaha volt legsikeresebb rendezvényeink között említhetjük a fent említetteket és ebben a visszajelzések is rendre megerősítenek meg. Az év folyamán továbbá a diákokkal, önkénteseinkkel közösen további eseményeket, táborokat szerveztünk. Említésre méltó a lassan szintén hagyománnyá váló SummerVibes, melyet Kisdisznódon szerveztek meg a medgyesi fiatalok.

Mindezek mellett olyan kötelezettségeknek is sikerült továbbra is eleget tennünk, mint a megye legolvasottabb magyar nyelvű honlapjának működtetése (www.medgyes.ro), vagy az egyetlen magyar nyelvű havilapnak (Nagy-Küküllő) rendszeres kiadása, így számolva be a városunkban és megyénkben történő fontosabb közéleti és kulturális eseményekről.

Fogadó szervezetem nevében ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem minden egyes önkéntesnek, munkatársnak, jóakarónak, támogatónak az utóbbi időben mutatott hozzáállást, segítséget, biztatást és tenni akarást. Akárcsak az elmúlt időszakban, továbbra is hajrá magyar fiatalok, hajrá Medgyesi MADISZ!