Jelenlegi hely

„Mulatság" Bécsben

/ Bedőcs Krisztina /
bedocs.krisztina képe
A bécsi Magyar Nagykövetség szolgált helyszínéül 2015. október 7-én az „Ich bin OK” kulturális- és oktatási egyesület tánccsoportjának „Mulatság” című előadásához.

A tánccsoport alapítója egy magyar hölgy, Dr. Katalin Zanin, és a csoport különlegessége, hogy a fogyatékkal élők integrálása céljából a fellépések is vegyes csoportokban történnek. 

Dr. Katalin Zanin Magyarországon zenepedagógiát tanult, majd a tánc és színházi tanulmányait Pető-féle konduktív pedagógiai tanulmányokkal egészítette ki Budapesten. Miután Bécsben férjhez ment, gyógypedagógiát, majd 10 évig pszichológiát és 13 évig színészetet tanult. Ezekkel párhuzamosan abszolválta a kultúrmenedzsment szakot is. Időközben a Keil Intézetben dolgozott 24 évig (mozgáspedagógia).

1979-ben alapította meg az „Ich bin O.K.” („Jól vagyok”) nevű egyesületet, amelyben 25 évig önkéntesként dolgozott. 1990 és 1995 között az „Aktion Mensch” elnevezésű csoport üzletvezetőjeként egy sikeres 4 éves társadalmi tudatosító kampányt indított, amely célja a fogyatékkal élők társadalomhoz való közelítése. A kampány Ausztriába hatalmas sikert aratott – az ORF tévécsatornával való együttműködés során a „Das Plakat” („A plakát”) és a „Licht ins Dunkel” („Fény a sötétben”) c. reklámadások 1993-ban kiérdemelték Ausztria legjobb reklámjai címet. A kampány valóban látható eredményeket, változásokat hozott többek között a gazdaság, művészet és képzés bizonyos területein. Az első lépések tehát ennek köszönhetőek.

1997-ben Dr. Katalin Zanin tevékenysége és sikerei újabb nagy fordulatot vettek, hiszen megkezdődött a tánccsoport együttműködése a Bécsi Operaházzal, így a nagy nyilvánosság előtt is be tudta mutatni a különleges produkcióikat, amelyeket „off ballet special”-nak neveztek. 2000. november 19-én volt a tánccsoport első fellépése az Operaházban, 2001-ben pedig már ők nyitották meg az Operabált.

Dr. Zanin 2003 és 2009 között vette át az „Ich bin O.K.” egyesület vezetését, majd 2009-es nyugdíjazásával már tiszteletbeli elnökként folytatja az integrációs folyamatok elősegítését.

A nagykövetségen miután meghallgathattuk ezt a csodás élettörténetet, saját bőrünkön is megtapasztalhattuk azt a szenzációs előadást, amit a csoport bemutatott. Az előadás tele volt humorral, érzelemmel, izgalommal. Az egyesület honlapján nyomon követhetők a következő előadások. Akinek van lehetősége megnézni őket, tegye meg, hiszen egy olyan újfajta élményt nyújtanak, amely során rájöhetünk: nem csak fekete-fehér a világ, amelyben élünk, hanem nagyon is színes!

Az egyesület image film-je ide kattintva megtekinthető.