Jelenlegi hely

Művészettel a művészetért, Munkácsy Konferencia Tokajban

"Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél"

/ Tasnádi Szandra /
tasnadi.szandra képe
Olvasható egy emlékművön Tokajban a jól ismert felirat. Kissé távolabb, a főtéren pedig a folytatása. Tokajban nagyon büszkék a város több mint 6000 éves múltjára, amit jól példáznak a múzeumban fellelhető emlékek, az épp feltárás alatt álló Bodrogkeresztúri templom, a Tokaji vár, az emlékművek...
KilátóBodrogkeresztúri templomBodrogkeresztúri templomKilátó

...valamint, hogy mindenkinek van egy története a régi tokaji borról, amit még a nagypapa, dédpapa készített a családban.    

A Munkácsy Konferencia apropójából élvezhettük Rovásosokként a nagyszerű körbevezetést kárpátaljai művészek és a szervezők, valamint természetesen a zamatos Tokaji bor társaságában.    
Makoldi Miklós, a város régésze, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Központ vezetője kalauzolt minket a városban. Általa egészen különleges oldaláról ismerhettük meg Tokaj múltját, régészeti emlékeit, leleteit. Bármilyen kőnek, téglának, amit a kezünkbe vettünk, elmondta eredetét, korát, ami egészen elképesztő élmény volt. A tokaji kilátónál nem csupán a fantasztikus tájban gyönyörködhettünk, de a Makovecz Imre diákjai által tervezett templom jövőbeli helyét is láthattuk. A Kopasz-hegyen, a kilátó melletti területen érdekes köveket találtunk. „Ezek bronzkori pattintott kő maradványok” magyarázta Makoldi, mi pedig bámultunk tenyerünkbe, csodálva a sok ezer évet túlélt tárgyakat.

Makoldi bemutatta nekünk a Bodrogkeresztúri templom és a Tokaji vár ásatásának eredményeit. Első kézből, magától a régésztől hallhattuk a templom történetét, a vele kapcsolatos érdekességeket és tekinthettük meg a leleteket. Azt hiszem, mindannyian úgy éreztük, kulisszatitkok tudói lettünk.

A Tokaji Múzeumban a volt és a jelenlegi főépítész, Bodonyi Csaba és Rudolf Mihály előadását hallgathattuk meg az eddig megvalósult tervekről és a jövőbeli nagyszabású tervezett építkezésekről. Fantasztikus volt látni, ahogyan a város épült, szépült, teljesen átalakult az elmúlt 25 év alatt.