Jelenlegi hely

Nagyasszony díjban részesült a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület elnöke

/ Fábián Mónika /
fabian.monika képe
Szeptember 29-én a FŐNIX Somogyi Nagyasszonyok Egyesülete ünnepélyes keretek között adta át Szabó Juliannának, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület elnökének a Nagyasszonyi díjat, melyet olyan nőknek ítélnek oda a Kárpát-medencében, akik időt és energiát nem kímélve, szorgosan, odaadóan és önzetlenül végzik tevékenységüket egy-egy közösségben.
FŐNIX Nagyasszonyok Egyesületének képviselőiNagyasszonyi díjSzabó JuliannaDíszoklevél

2007. március 3-án alakult meg 21 fővel a FŐNIX Somogyi Nagyasszonyok Egyesülete. Céljuk az önkéntes munkavégzők tevékenységének elismerése, elismertetése. Ahogyan a honlapjukon is olvasható:

“A mai „Nagyasszonyok” a munkájuk, az önzetlen segítésük, ez által értékteremtésükkel váltak igazán naggyá kicsiny országunkban, és határainkon túl is. Azok az értékek, kincsek, amelyeket a kistelepüléseink rejtenek, Ő általuk kerültek, kerülnek napvilágra. A rég elfelejtett dalok, használati tárgyak, népszokások, ezek felelevenítése, bemutatása és tovább adása a mai generáció számára, éppúgy megtalálható, mint a természet és a környezet védelme.”

Ezt az eszmét követve részesülnek évről évre többen is a Főnix Nagyasszonyok kitüntetésében. Csernakeresztúron is jártak már korábban az egyesület tagjai, ugyanis 2013. október 12-én egy helyi asszony, Bloj Anna részesült kitüntetésben, aki nem mellesleg Szabó Julianna testvére volt. Bloj Anna haláláig a Hagyományőrző Egyesület táncoktatójaként szívvel-lélekkel harcolt, és igyekezett tenni a bukovinai székely hagyományok megmaradásáért, átadásáért.

Bloj Anna és Szabó Julianna egy olyan családban nőtt fel, ahol a hagyományőrzés mindennapos volt, a szülők nagyon szerettek énekelni. Nagyszüleik Bukovinában születtek, s onnan települtek át 1910-ben Csernakeresztúrra. Családjukban fontos volt a régi bukovinai énekek ismerete is. Ilyen közegben, hagyományokkal övezve, az azok szeretetében történő nevelkedés nagyban meghatározta mindkettejük életét, így nem csoda, hogy a Hagyományőrző Egyesület tagjaiként, vezetőiként igyekeztek, s Julianna igyekszik még a mai napig is tovább adni azt a tudást, amit ők az idősebbektől kaptak, tanultak. Tevékenységük alapján méltán megérdemelték ezt a díjat.

Reméljük még sok-sok ilyen kitüntetés, elismerés kerül majd Csernakeresztúrra!

 

FŐNIX Nagyasszonyok Egyesületéről: http://www.fonixnagyasszonyok.hu/fonix-nagyasszonyok-egyesulete.html