Jelenlegi hely

Negyedszázada Segesváron

A Gaudeamus Alapítvány jubileumán

/ Prosenszki Róbert /
prosenszki.robert képe
2018. október 26–28. közötti hétvégén rendezték meg a Gaudeamus Alapítvány és a Kikerics Kulturális Egyesület közös jubileumi rendezvénysorozatát, aminek keretében fennállásuk 25. évfordulóját ünnepelték.
Kikerics Néptáncegyüttes - középen László Imola, az együttesvezető, és Varró Huba táncoktató és művészeti vezetőKikerics, a kicsikkelSvejk - Maros Művészegyüttes"Csönded vagyok" - Cseh Tamás

A két civilszervezet, a helyi történelmi egyházakkal együtt, a segesvári magyar közösség alappillérei, az elmúlt negyedszázadban kifejtett oktatási, művelődési és közösségszervezői tevékenységük döntő módon járult hozzá a segesvári és környékbeli magyarság megmaradásához, anyanyelvének és identitástudatának megtartásához, több generáción keresztül. A pénteken este kezdődött rendezvénysorozat gálaestjén, a segesvári Kikerics Néptánccsoport és meghívott vendégei léptek fel. Marosvásárhelyről a Napsugár Ifjúsági Néptáncegyüttes, Magyarpéterfalváról a Hanga Hagyományőrző Néptánccsoport, és a Csurgó Néptáncegyüttes Marosmagyaróról. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a párt képviselőházi frakciójának tagja üdvözölte a jelenlévőket, és méltatta a két szervezet munkáját. Szülök, nagyszülők, rokonok és vendégek töltötték meg zsúfolásig a városi Mihai Eminescu Művelődési Termet, akik örömmel, büszkeséggel nézték végig, és tapsolták meg gyerekeik táncfellépéseit. Valóban megkapó és felemelő érzés volt jelen lenni, látva, hogy a segesvári magyarok, a segesvári magyar pedagógusközösség milyen nagyszerű kulturális és közösségi eseményt képes megvalósítani gyerekeik méltó nevelésével és felkészítésével. Ebbe a munkába, a Petőfi Program munkatársaként én is bekapcsolódhattam szeptember eleje óta, és azóta belülről látom, milyen sok áldozathozatallal, önzetlen adni akarással jár ez a fáradtságos munka, amit itt a segesvári és környékbeli szórványban a magyar anyanyelvű pedagógusok végeznek nap mint nap, több fronton: a saját családjukban és szűkebb környezetükben, az iskolában, a bentlakásban, az egyházi, a társadalmi és kulturális életben, és kifelé a többségi nemzet és az anyaország irányába is.

Szombaton délelőtt 11 órára az Alapítvány és az Egyesület vezetősége ünnepi találkozót szervezett a Gaudeamus Házba, amit jelenlétével megtisztelt Dr. Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar nyelvű oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, Tóth László főkonzul, a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, Burus-Siklódi Botond és Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének jelenlegi és tiszteletbeli elnöke. Lászlófy Pali bácsi, mert itt, Erdélyben, szakmai körökben így hívjuk, az RMPSZ egyik alapítója és első elnöke. 

A Maros Megyei RMDSZ-t az ünnepi találkozón Kovács Mihály Levente ügyvezető elnök képviselte, de Márton Katalint, a Communitas Alapítvány gazdasági vezetőjét és Antal Istvánt, Románia Parlamentjének volt szenátorát is a megjelent meghívottak között köszönthettük. Méltató beszédek hangzottak el, és elismerő oklevelek átadására került sor olyan magánszemélyeknek és szervezeteknek, melyek jelentősen támogatták az Alapítvány és az Egyesület munkáját. Az okleveleket Farkas Miklós tanár, az Alapítvány alapítója és tiszteletbeli elnöke, Veress Zsombor, az Alapítvány igazgatója, László Imola, a Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozatának vezetője – a rendezvénysorozat koordinátora és fő szervezője – illetve Borbély-Kiss László, a Kikerics Kulturális Egyesület elnöke adták át. Részletes ismertetőt tartott a segesvári magyarok 100 évéről Antal Attila történelemtanár, a Gaudeamus Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint a római katolikus, református és unitárius egyházak segesvári történetéről hallottunk rövid beszámolót. Szombaton délután a volt bentlakók, a volt Kikericsesek és az Alapítvány volt kuratóriumi tagjainak találkozójára is sor került. Este a Mihai Eminescu Művelődési Házban a Maros Művészegyüttes „Kicsi Svejk háborúja” című táncszínházi előadásával folytatódott az ünnepségsorozat. Habár Josef Švejk a cseh Jaroslav Hašek író szimbólummá vált regényalakja eredetiben az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregét figurázza ki, az együttes ötletesen adaptálta a helyi erdélyi viszonyokra a témát, megjelentetve és kifigurázva a románok, szászok és magyarok egymáshoz fűződő történelmi viszonyát, a svejki humorral fűszerezett színészi játék és a tánc koreográfiájának összekapcsolásával. Mindkét este táncházban találkozhattak az ünneplő résztvevők, vasárnap délután pedig a kicsik, az elemi iskolások, a Gaudeamus Házban megtartott szüreti bálon vehettek részt.

Köszönet a város alpolgármesterének, Tóth Tivadarnak, hogy a rendezvény szervezéséhez, személyes és az RMDSZ segesvári szervezetének közbenjárására, a Városi Tanács jelentős támogatással járult hozzá. Köszönet mindazoknak, akik bármilyen módon munkájukkal, adományaikkal támogatták és támogatják a Gaudeamus Alapítvány és a Kikerics Kulturális Egyesület munkáját, és jelenlétükkel megerősítik meggyőződésünket, hogy a két szervezet munkájára továbbra is nagy szükség van, önzetlen áldozatuk és erőfeszítésük nem hiábavaló! Mert nem hiábavaló! Hiszen oktató, nevelő, érdekérvényesítő és közösségszervező munkájuk során az elmúlt 25 évben elérték, hogy a segesvári és környékbeli magyar fiatalok minden körülmények között büszkén megmutathatják, vállalhatják nemzeti identitásukat, félelmek, gátak és hátrányok nélkül élhetik meg magyarságukat.

Kívánunk jó egészséget és kitartást munkájukhoz, hogy a legközelebbi, fél évszázados jubileumon ugyanígy együtt ünnepelhessenek! 

Fotók: Tordai Zoltán