Jelenlegi hely

Némán emlékeztünk

Megemlékezés 1956 hőseiről Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
„A rendszert az egész magyar nép söpörte el. (…) A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.” Mindszenty József (1956)
Várakozás a filmvetítéséreMegemlékezők a Városi TemetőbenA mécsesgyújtás pillanataiid. Fábry Zoltán sírja

Rimaszombatban az idén a Fórum Kisebbségkutató Intézet legújabb dokumentumfilmjével, valamint néma gyertyagyújtással emlékeztünk meg 1956 hőseiről. A film megtekintésére a Csillagházban került sor, ahol több, mint 200-an vettek részt az 1956 – Az elfelejtett forradalom című film vetítésén, mely összesen ötször került levetítésére a nap folyamán.

Az egyórás film az 1956-os forradalom csehszlovákiai hatásaival foglalkozik, a történtek felelevenítésében tizenöt visszaemlékező és négy történész nyújtott segítséget.

A filmet követően a Városi Temetőbe sétáltunk át, ahhoz az emlékkőhöz, melyet 1956 hősei előtt való tisztelgés jeleként állítottak 2011-ben id. Fábry Zoltán sírhelye előtt.

Idősebb Fábry Zoltán, Rimaszombat város rendőr főtanácsosa volt. Fia, ifjabb Fábry Zoltán 1911-ben Rimaszombatban született huszártiszt. A kommunizmus áldozatává vált, miután 1949-ben koncepciós perben elítélték, majd 1951-ben kivégezték. Végső nyughelye Budapesten található, a Nemzeti Pantheonban. Rehabilitálásra 1991-ben került sor, mikor is posztumusz ezredessé léptették elő.

A Fábry család sírjának rendben tartásáról a 4. számú Hatvani István Cserkészcsapat gondoskodik, így nekik hála idén is rendezett sír és emlékkő várta a megemlékezőket.

A néma gyertyagyújtást követően Csúsz Balázs emlékezett meg A Fábry családról, majd a megemlékezést a közösen elénekelt Himnusz zárta.