Jelenlegi hely

A népmese napja Bukarestben

Mesemaraton volt szeptember 20-án a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceumban

/ Tóth Noémi /
toth.noemi képe
Bekapcsolódott a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum is a XV. Országos népmese-konferencia, "Élőszóval az olvasásért" elnevezésű programba. 2019.szeptember 20-án rendezték meg Bukarestben, az Ady Endre Elméleti Líceumban a népmese napját. A rendezvényt Tóth Noémi ösztöndíjas szervezte és koordinálta. Benedek Elek születésének 160. évfordulójára rengeteg mesével készültek a diákok.
A Mesefelolvasónak jutalom jár!Interaktív mesejátékŐk az igazi mesehősök!Interaktív mesejáték

2019. szeptember 20-án reggel 9 órától kezdődött Bukarestben a "Népmese Nap". A gyerekek Benedek Elek meséket hallhattak Tóth Noémi ösztöndíjas és az Ady Endre Líceum diákjai előadásában. 

13 órakor népmesék vetítésével folytatódott a program az iskola színpadán, majd ezt követte Tóth Noémi interaktív mesejátéka. A gyermekek nagy izgalommal várták a napot, és nem is sejtették, hogy mennyi ajándékban lesz részük. 14 órakor kezdődött a mesefelolvasás, melyen több mint 15 diák olvasott izgalmasabbnál izgalmasabb Benedek Elek fordításában megjelent meséket. A gyermekek mesekönyvet, gyümölcsöt és édességet kaptak a részvételért és az aktív közreműködésért. A rendezvényen a tanárok és diákok szép számmal megjelentek, még az óvodások is kikukucskáltak. 15 órától a "Ki tud több népmesehőst rajzolni" program következett, melyen szebbnél szebb rajzok születtek. A magyar népmesék vetítésével ért véget a nap 16.30-kor. Megható volt látni, ahogyan a színpadon újból életre kelnek a mesehősök a gyerekek felolvasásában vagy a rajzokon elevenednek meg.

Benedek Elek "a nagy mesemondó", akinek a mese volt a mindene, fáradhatatlanul gyűjtötte a népmeséket. 1859 szeptember 30-án született Kisbaconban. Az ő születésnapja alkalmából, tisztelegve a munkássága előtt, tartottuk meg az Ady Endre Elméleti Líceumban ezt a csodálatos mesemaratont.

Fontosnak tartom a meséket, mert lehetőséget teremtenek arra, hogy a kicsik és nagyok a meséken keresztül készüljenek fel az életre. Például megtanulhatják azt, hogy a célokat először ki kell tűzni, azután el kell indulni az úton, hogy el is érjük őket és bizony útközben számos harcot kell majd megvívni.

Szeretnék köszönetet mondani a Bukaresti Petőfi Művelődési Háznak, hogy a Benedek Elek A grófkisasszony című ajándékkönyveivel hozzájárult a program megvalósításához, illetve az Ady Endre Líceum tanárainak, akik mindenben segítségemre álltak, és nem utolsó sorban a diákoknak, akik részt vettek a Népmese napon.