Jelenlegi hely

Örökségünk, hol gyökeret eresztünk és szárnyakat növesztünk

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
2016. március 7-én nagy készülődés volt a kalotaszegi Zsobokon. Az 5-8. osztályos diákok az "Örökségünk" c. videoklip forgatására készültek a felkészítőikkel Gál-Iankó Katalinnal, Ottucsák Melinda A.-val és egy profi videóssal: Pálfi-Horváth Áronnal.

Március 7-e nagyon zsúfolt nap volt a zsoboki diákok életében. Reggel korán felkeltek és reggeliztek, 7 órától már kalotaszegi ruhákat vasaltak, hajat fontak, csizmát fényesítettek. 8 órakor az iskolában Gál-Iankó Katalin és Ottucsák Melinda A. vezetésével beénekeltek és elvégezték az utolsó simításokat az "Örökségünk" c. dal énekhangjain, szólamain. 

Mindig nagy izgalom, hogyha videóstáb érkezik valakihez, a zsoboki diákokhoz azonban egyszerre kettő is érkezett ezen a hétfő délelőtt: a videós, aki az Örökségünk videoklipet forgatta és a forgatóstáb, akik az MTV1-nek tudósítottak. Felvettük elsőként külön a gyerekek hangját, melyet külön hangsávra rögzítettük. 

Az előkészületek során megbeszéltük, hogy milyen helyszíneken lesz érdemes forgatni, hova álljunk, mit mutassunk meg a faluból. 12-kor megérkeztek a falu legkisebb lakói népviseletben, hogy ők is részt vegyenek a videoklip forgatásán - a játszótéren futva a nagyobbak vigyázó kezei között kedves képeket sikerült rögzíteni róluk. 

A nap ebéd nélkül folytatódott, ugyanis az időjárás sürgetett minket- elkezdett beborulni az ég és aggódtunk,hogy nem lesz elég jó fény. A gyerekeket zsíros kenyérrel kárpótoltuk a faragott kapu előtti forgatási helyszínen.  Az "Itt vagyunk ismét, most már sokadjára" dalsor a 35. felvételnél már nagyon aktuálissá váltak. Legutolsó forgatási helyszínnek hagytuk a zsoboki dombot, ahova feljutni kalotaszegi népviseletben nagyon kalandos volt - csizmasarkok törtek, díszes kötények szakadtak. A fáradtság látszott a gyerekeken, de hősiesen elénekelték még háromszor: "Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom".

A videós utómunkálatok alatt izgultunk és terveztük, hogyan, melyik képkockára mit tegyen a szerkesztő. Egy utolsó kalandos éjszakai szerkesztés és éjszakai videófeltöltés után jött március 15-én az üzenet: A zsűri megkezdte az értékelést, türelmüket kérjük. 

A gyerekek nagyon vegyes érzelmekkel voltak: amikor bemutattuk a klipet, mindenkinek tetszett, de nem tudták elképzelni, hogy nyerhetünk. És akkor sem tudták elhinni, amikor 2016.03.16-án a zsűri eredményt hirdetett: elhoztuk a legjobb helyszín kategóriájának helyezését. Az, hogy ez az elismerés, mit jelent 10-15 éves gyerekeknek, csak elképzelni lehet. De azt, hogy mit jelent olyanoknak, akik a gyermekotthonban élnek és az élettől csak kevés elismerést kapnak - leírhatatlan.

A videoforgatásról készült galériát itt tekinthetik meg.

A díjnyertes videót pedig ide kattintva tekintheti meg.