Jelenlegi hely

Őszi hálaadás

Az őszi hálaadás ünnepsége alkalmából Lupényba látogatott a sepsiszentgyörgyi Unitárius Nőegylet küldöttsége

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
“Arcod verítékével eszed kenyeredet” (Teremtés könyve) Az unitáriusok minden év szeptember utolsó vasárnapján úrvacsorával egybekötött istentiszteletet tartanak. Ebből az alkalomból hálájukat és köszönetüket fejezik ki Istennek a mindennapi kenyérért és az életért.
Csodás délutánt töltöttünk együttLurtz Zsolt unitárius segéd lelkész úrvacsorat osztKovács Irma sírjánál indítottuk a napot, Váncsa Éva tisztelettel emlékezett vissza Irma néni különleges személyére és munkásságáraVáncsa Csilla elnök asszony és Kovács Sándor gondnok

Október 29- én, vasárnap a lupényi unitáriusok őszi ünneplőbe öltöztették Isten házát, magukra öltötték magyaros viseleteiket, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a liturgikus kalendárium kiemelkedő ünnepét, az őszi hálaadást. Erre az alkalomra vendégek is érkeztek, a sepsiszentgyörgyi Unitárius Nőegylet  képviselői, hogy együtt járuljanak az esztendő negyedik úrvacsorájáért a lupényi hívekkel.

Már 10 esztendeje annak, hogy a ma már Déván szolgáló Koppándi Zoltán lelkipásztor meghívására a nőegylet akkori vezetője, Ferenczi Magdolna hét asszonytársával Lupényba látogatott. Ezzel az utazással az egyházközségek és a két település nőegyletei között egy hosszú gyümölcsöző együttműködést indítottak útjára. 

Ekkor még a sepsiszentgyörgyi megyei  tanácsnak  létezett egy szórványmagyar-programja. Ez a kezdeményezés lehetővé tette az egymáshoz való utazások és a kapcsolódó programok finanszírozását. Évente két alkalommal; tavasszal és ősszel látogattak el egymáshoz.

Váncsa Csilla a sepsiszentgyörgyi Unitárius Nőegylet vezetője elmondta, hogy ez a program sajnos pár éve anyagi forrás hiányában megszűnt, az utazások gyakorisága megcsappant. A kapcsolattartást ettől függetlenül mindkét fél továbbra is fontosnak tartotta. Napjainkra már az egyházközség a nőszövetség és az asszonyok maguk adják össze a pénzt az utazásaikhoz. A vendégeket családok fogadják be otthonaikba, ez a gesztus még közvetlenebbé fűzte a kapcsolatokat. Váncsa Csilla elmondása szerint ők hosszú távra terveznek, a szórvány közösségek támogatása kiemelkedő szerepet játszik feladataik között.

A lelki támogatáson túl fontosnak tarják a magyar kultúra ápolását, a székelyföldi műemlékek megismertetését. Vendégeiket többek között elvitték Zabolára a Mikes kastélyhoz, Kézdivásárhelyre, ahol Gábor Áron annak idején az ágyúkat öntötte. De eljutottak a csodálatos rétyi nyíresbe és még sok-sok érdekes, jelentős helyszínre. Az elnök asszony külön kitért arra, hogy a lupényi nőszövetség egykori vezetőjének Kovács Irmának is óriási szerepe volt abban, hogy annyi év után is gyümölcsöző a két egyházközség és a nőegylet közötti kapcsolat. Irma néni sajnos már egy esztendeje nincs közöttünk. A 10 éves jubileumi találkozót nem érhette meg, de a lupényiak kaptak egy gyönyörű ajándékot, egy fotóalbumot, amelyben megörökítették az együtt töltött legszebb pillanatokat.

Kovács Sanyi bácsi, aki hosszú évek óta ellátja a gondnoki feladatokat, köszönetét fejezte ki a sok szép emlékért. Lurtz Zsolt lelkipásztor, aki maga is sepsiszentgyörgyi származású, örömét fejezet ki, hogy földijeit vendégül láthatta.

Délután egy közös ebéd elfogyasztásával zártuk ezt az emlékezetes napot, emellett természetesen a jóistennek is hálát adtunk azért, hogy újra együtt ünnepelhettünk.