Jelenlegi hely

Őszirózsák daloltak Újszentesen

Tizedjére szervezték meg az Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőt

/ Mecser Szilvia /
mecser.szilvia képe
Romániából számos megyéből jöttek gyermekek az előkészítős korosztálytól a nyolcadik évfolyamig, hogy énekelhessenek Újszentesen a X. Őszirózsa Országos Népdalvetélkedőn.
III-IV. osztályosoksorszámhúzás

Az éneklő gyermekek többsége már október 19-én, péntek estére megérkezett az Újszentesi Általános Iskolába, hogy kihúzzák másnapi sorszámukat, amely alapján a verseny sorrendje kialakult.

A megnyitón Kiss Ferenc, az egyik Temes megyei tanfelügyelő, aki kezdetektől az Őszirózsa támogatója, az őszirózsa növényről beszélt, és tulajdonságai közül azt hangsúlyozta ki, hogy virágai nagy együttessé fejlődnek, és ez valósul meg ezen a népdaltalálkozón is, ahogy a sok virág egymást erősíti, minden dal, minden énekes is. Találkozni kell és énekelni. Fall Ilona, aki évek óta a zsűrielnök az Őszirózsa versenyein, azt a tanácsot adta a gyermekeknek, hogy ne nyerni akarjanak, hanem énekelni. Mások is ezt hangsúlyozták, az éneklés megélését.

A megnyitón és a gálán is megemlékeztünk Kallós Zoltánról, az ő minden népdalénekes számára feledhetetlen életéről, gyűjtéseiről. Gyakran idézett szavai most is elhangzottak:: "Addig leszünk magyarok, míg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk."  Itt, a Temes megyei szórvány magyarságban a szavak még súlyosabban formálódnak.  A gyermekek mielőtt ide jöttek, megyénként próbára tették magukat, hogy továbbjuthassanak négy korcsoportban (előkészítő-I.-II. osztály, III-IV., V-VI, és VII-VIII. osztály) az országos versenyre. Itt pedig mindegyikőjük megmutathatta tudását, akár Székelyföldről, akár más szórványvidékekről érkezett. Részt vettek a versenyen Arad, Brassó, Bihar, Fehér, Hargita, Kovászna, Kolozs, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy, és Temes megye énekes gyermekei.

A zsűri (amelynek tagjait számos megyéből, Magyarországról Szentesről hívott ének-zene tanárok, valamint Juhász Erika a nyíregyházi főiskoláról) nagy figyelemmel hallgatta mindegyik korcsoportban az énekeseket, a szervezők (az újszentesi óvónők, tanítónők, alkalmazottak, kihagyhatatlanul a főszervező Dénes Ildikó, aki az Újszentesi Általános Iskola aligazgatónője) áldozatos munkával hozták létre, és vezették le a programot. Magam is részt vehettem a szervezői feladatokban. 

Amikor a gálán mindenki együtt elénekelte a Zsuzsanna napi köszöntőt, a Sok születésnapokat az Őszirózsa tizedik évének alkalmából, akkor erősödtek meg bennem is igazán Kiss Ferenc szavai. Minden népdal, minden kicsi és nagy kapcsolódik egymáshoz, a dallamok összeérnek, újat és régit vegyítenek, más vidékeket jeleznek és mégis egymást hordozzák. És minden versenyző, ha máshonnan jött is, ugyanolyan szívvel és akarattal énekelt magyarul, magyar népdalokat itt a Temes megyei szórványban, Újszentesen, immár tizedik alkalommal.