Jelenlegi hely

Ösztöndíjátadások a Galántai járásban

Kiosztották a Magyar Iskolaválasztási Program ösztöndíjait

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
A Galántai járásban is kiosztotta a Rákóczi Szövetség a Magyar Iskolaválasztási Program idei ösztöndíjait. A Galánta és Vidéke Társulás mint a Rákóczi Szövetség célalap szervezete tartotta a kapcsolatot a helyi iskolákkal, és szervezte meg az ösztöndíjátadások menetrendjét.
A Rákóczi Szövetség és a Galánta és Vidéke Társulás munkatársaiA nagyfödémesi ösztöndíjátadásÖsztöndíjátadásA nádszegi elsős gyerekek műsora

A Rákóczi Szövetség 2004 óta működteti a Magyar Iskolaválasztási Programot, amellyel a magyar iskolaválasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet a határon túli magyar családokban. Magyarország Alaptörvényében szerepel, hogy az anyaország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsa iránt, támogatja megmaradásukat a szülőföldjükön. Sok jószándékú ember és szervezet összefogásának és felajánlott támogatásuknak köszönhetően tudják évről-évre kiosztani az első osztályos magyar diákoknak az ösztöndíjakat. Ebben az évben már 400 helyszínen valósulhatnak meg az ösztöndíjátadások, szerte a Kárpát-medencében.

Idén október 28-án a galántai Kodály Zoltán Alapiskolában vehették át az ösztöndíjakat a galántai, diószegi, feketenyéki, felsőszeli, hidaskürti, nemeskosúti, tallósi, pozsonyvezekényi, vágai és vízkeleti első osztályos tanulók szülei. Oláh Hajnalka igazgató asszony üdvözlő beszéde után Horváth Judit a Galánta és Vidéke Társulás programszervezője köszöntötte a résztvevőket, majd hárfa játékommal tettem ünnepi hangulatúvá az eseményt. Petrovay László a Magyar Iskolaválasztási programokért felelős igazgató és Bálinger Péter a Rákóczi Szövetség munkatársai adták át az ösztöndíjakat.

Galánta után a nagyfödémesi Borsos Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felé vettük az irányt, ahol a nagyfödémesi gyerekek mellett a jókai diákok is részesültek az ösztöndíjban. Radványi Adél igazgatónő köszöntője után az elsős diákok énekes-táncos műsorral örvendeztették meg a közönséget. A két helyszínen összesen 127 ösztöndíjat osztottak ki.

Másnap október 29-én a nádszegi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában Szarka Zsuzsanna igazgató asszony fogadta a Rákóczi Szövetség küldötteit. Sullivan Ferenc és Nagy Klaudia a Magyar Iskolaválasztási programokért felelős munkatársak adták át a nádszegi, királyrévi, alsószeli magyar első osztályosoknak járó ösztöndíjakat 29 gyermek részére. A nádszegi elsős gyerekek népi gyerekjátékokat mutattak be köszönetképpen. A délután folyamán a nagymácsédi Mészáros Dávid Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában is fogadtak bennünket, ahol Narancsik Szilvia igazgatónő köszöntése után 12 gyerek részesült ösztöndíjban.

 

Forrás: www.rakocziszovetseg.org