Jelenlegi hely

Öt kontinensen emlékeznek 1956 hőseire

A Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor programoknak nagy a szerepe abban, hogy a felnövekvő generációk is megismerjék ‘56-ot.
'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban'56 ünneplése a világban

Európa- és világszerte tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából azokban az országokban, ahol magyar közösségek élnek. Az ünnep személyes kötődést is jelent azokon a területeken, ahol maguk a szabadságharcban részt vett, és máshol letelepedett emberek vagy leszármazottaik élnek. Máshol a szabadságvágyat, a bátorságot jelképezi a külföldön élő magyarok számára, a szórványban pedig az anyaországgal való összetartozás, a kegyelet és a szolidaritás miatt fontos.

A külföldön élő magyaroknak szinte többet jelent az 1956-os forradalom, mint a Magyarországon élőknek, mivel sokan akkor hagyták el Magyarországot és érkeztek új hazájukba. Sok helyen élnek még menekültek, számukra és az ő leszármazottaik számára október 23-ának megünneplése a nemzeti összetartozás, az anyaországhoz való kötődés kifejezése is.

Jól érzékelteti ezt, hogy még Dél-Afrikában is sokan több száz kilométert utaznak azért, hogy az ‘56-os forradalom emlékére szervezett programokon részt vegyenek. Mint azt a Kőrösi Program ösztöndíjasának elmondták, nyelvük, értékrendszerük, közös kultúrájuk egy életre összeköti őket, és ezt ünneplik meg minden évben.

A legtöbb menekült az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Németországban, Svájcban és Franciaországban telepedett le. Az 1956-os megemlékezés kiemelkedő kulturális esemény ezekben az országokban, hiszen az ‘56-os forradalmat követően alakult meg a helyi magyar szervezetek nagy része, vagy akkor erősödtek meg. Menekültek alapították Németországban az ulmi és a nürnbergi Magyar Kultúregyesületet, a Hannoveri Magyar Egyesületet, vagy Dél-Afrikában a Magyar Szövetséget épp úgy, mint ahogy számos amerikai és kanadai szervezetet is.

A Párizsban 1957-ben alakult 1956-os Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága, idén már 61. alkalommal rendezi meg programját. 1957 óta hagyomány Brüsszelben is, hogy kezdetben fáklyákkal, ma már gyertyákkal vonuljanak az Ismeretlen Katona emlékművéhez.

Az argentínai Buenos Airesben ugyancsak ‘57-től tartanak magyar nyelvű megemlékezéseket. Kanadában Edmontontól Ottawáig az 50-es évek óta róják le évről-évre kegyeletüket azok előtt, akik életüket áldozták a szabadságért.

San Franciscoban is 1957 óta visszatérő program a Serlegvacsora. Abban az évben adományozták a helyi egyháznak azt a serleget, amit az óta minden évben elővesznek, és kiteszik a forradalomra emlékező vacsorán, mellette egy emlékkönyvvel, amit aláírnak az ott ünneplők.

Ahol lehet, maguk az ‘56-os menekültek, de utódaik, és családtagjaik is aktív részt vállalnak ‘56 emlékének ápolásában. Szemtanúkkal szerveznek találkozót a németországi Hannoverben, a svájci Genfben, a belgiumi Brüsszelben pedig, mint már évek óta mindig, idén is ötvenhatos menekültek élettörténetei hangzanak el.

Novemberben több francia települést, így Lyont és Grenoble-t is felkeresi a Nizzában élő legendás „piros kabátos lány”, Kozmovszky Edina, akiről fotó készült, ahogy fiatal lányként a Magyar Rádió erkélyén lengeti a magyar zászlót, és aki október 23-án a diákok 14 pontját olvasta be a rádióban.

A diaszpórában a megemlékezések és ünnepi műsorok nemcsak a forradalom eseményeivel, hanem az emigrációval is kiemelten foglalkoznak.

Az ausztráliai Melbourne-ben fókuszba kerülnek a melbourne-i olimpia magyar vonatkozású eseményei. 1956-ban, amikor a sportolók több napos repülés után megérkeztek az olimpia városába, a helyi magyarok karjukon gyászszalaggal fogadták őket. A sportolók ekkor tudták meg, hogy a forradalmat vérbe fojtották. A magyar csapat 49 tagja nem is tért haza Budapestre.

Kanadában, Niagara Fallsban tekinthető meg a ’The Hungarian Exodus’ című mozgó kiállítás, mely az 1956-ban Kanadába érkező magyarok történetét dokumentálja, személyes visszaemlékezések és dokumentumok alapján. A kiállítást az elmúlt 12 évben, több tízezer ember tekinthette meg Halifax-tól, Montreal, Hull, Ottawa, Toronto, Hamilton, Winnipeg, Calgary-n és Edmontonon át, egészen Vancouver-ig.

A Bevándorlók Múzeumának magyar gyűjteményét avatják a paraguayi Asunciónban, a dél-afrikai Johannesburgban pedig a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert összegből vásárolt könyveket adják át a még köztük lévő 56-os magyaroknak. Lindsay Tonkin A commemorative album of  Remembrance to Hungary and it’s people című könyve angol nyelven íródott, és rengeteg dokumentumot, információt és fényképet tartalmaz az akkor oda érkezett magyarokról.

Az angliai Southend on Sea-ben mutatják be az 56-osok emlékeit feldolgozó kétrészes dokumentumfilmet, a „Life after Operation Whirlwind”-et (Élet a november 4-én indított szovjet invázió után).

A Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai a diaszpórában és a szórványban is mindenhol aktívan részt vesznek a megemlékezések és az ünnepi műsorok szervezésében, sőt, felelevenítik az ünnepet ott is, ahol ennek nem volt hagyománya, mint például az argentin Córdobában, vagy ahol már nem élnek az 56-os magyarok, mint az angliai Kingston upon Hull városában.

A szórványban, ahol a Petőfi program ösztöndíjasai tevékenykednek, egészen máshogy ünnepelnek, mint a diaszpórában.

A szomszédos országokban már régóta élő magyar közösségek többnyire nem voltak részesei az 56-os eseményeknek, számukra az emlékezés elsősorban a magyar nemzeti tudat megőrzéséről szól.

Erdélyben sok helyen nem tartanak megemlékezést, azt egyik kivétel Bukarest, ahol az onnan 42 km-re található Snagov községben Nagy Imre emlékművét koszorúzzák meg. Nagy Imrét és legközelebbi bajtársait ‘56 november végén hurcolták Romániába, és 1957. áprilisi őrizetbe vételéig Snagovban voltak házi őrizetben.

Brassóban a helyi templom udvarán egy fiatal mártír kopjafáját koszorúzzák meg, Fogarason felelevenítik, hogy arra haladtak az orosz tankokat szállító vonatok, Segesváron pedig a Gaudeamus Alapítvány ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, és ennek keretébe illesztik az ’56-os megemlékezést.

Interaktív megemlékezést szerveznek és „56-os szobát” is berendeznek a nagyenyedi Bethlen Gábor Líceum pedagógusai és az ott tevékenykedő ösztöndíjasok: az „Iskola másként” hét keretében.

Prágában a Ghymes együttes ad ünnepi koncertet, ‘56 és a ‘68-as prágai tavasz emlékére. Kétnapos kirándulást szerveznek Bosznia-Hercegovinában, filmvetítéseket Fiumében, emléktáblát avatnak a szerbiai Temerinben. A Varsói Egyetem Magyar tanszéke pedig több európai tanszék diákjainak bevonásával egy közös ismeretterjesztő társasjáték-estet és filmvetítést rendez.

Szlovákiában és Ukrajnában elsősorban a magyar oktatási nyelvű iskolák tartanak kisebb-nagyobb megemlékezést.

Programok a Petőfi Sándor Programban résztvevő szervezetek körében- teljesség igénye nélkül:

BOSZNIA-HERCEGOVINA

A bosznia-hercegovinai magyarság – azaz a banja lukai Magyar Szó Egyesület, valamint a szarajevói HUM Magyar Polgárok Egyesülete – kétnapos, közös kirándulást szervez, amelyhez csatlakoznak Magyarország Bosznia-Hercegovinai Nagykövetségének munkatársai, valamint az országban szolgálatot teljesítő magyar katonák is.

CSEH KÖZTÁRSASÁG

Prágában Szarka Tamás és a Ghymes együttes ünnepi koncertjét, a Kézfogást rendezik meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1968-as Prágai tavasz emlékére. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége (CsMMSz) alapszervezeteivel együtt számos programmal készül országszerte az 1956-os forradalom megünneplésére. Brünnben ennek a Brünni Magyar Kulturális Napok, Ostravában pedig a helyi Magyar kultúra napjai adnak keretet.

HORVÁTORSZÁG

Fiumében a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége szervezi a megemlékezést, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek vetítésével, előadásokkal, gyermekműsorokkal.

LENGYELORSZÁG

Varsóban több helyen is tartanak megemlékezést. Közös koszorúzás lesz a lengyel-magyar barátság, könnyező békegalamb szimbólummal ellátott emléktáblánál, melyen idősek és fiatalok egyaránt részt vesznek. Az 1956-os magyar forradalom alkalmából a Bolya-Dongó-Geröly Trió ad koncertet a Radio II-ben, a Varsói Egyetem Magyar Tanszékén pedig beszélgetésre és megemlékezésre kerül sor.

ROMÁNIA

Bukarestben Nagy Imre emlékművét koszorúzzák meg a várostól 42 km-re található Snagov községben.

Nagyenyeden a Bethlen Gábor Líceumban rendezett „Iskola másként” hét programjaiba illeszkedik a forradalomra való emlékezés. A gyerekek kézműves foglalkozások, filmvetítés, interaktív programok és az iskola tornatermében berendezett „1956-szoba” segítségével ismerkednek az eseményekkel.

Temesváron a Csiky Gergely Magyar Színház biztosítja az ünnepi műsor helyszínét, rövid megemlékezést tart a helyi magyar közösség Fogarason, ahol a várban kialakított börtönben, abban az időben 3000 kolozsvári egyetemistát tartottak fogva.

Egy fiatal mártírra emlékeznek Brassóban. Moyses Márton 15 éves volt a magyarországi forradalom idején, három társával megpróbált átjutni Magyarországra, de eltévedtek, és így kénytelenek voltak visszafordulni. 1960-ban a versei miatt letartóztatták, hét év börtönbüntetést kapott. A börtönben, hogy ne tudjanak vallomást kicsikarni belőle, egy cérnadarabbal levágta saját nyelvét, amit ott helyben a titkosrendőrök varrtak vissza. 1970-ben, egy évvel Jan Palach prágai és Bauer Sándor budapesti mártíriuma után, a brassói kommunista párt székháza előtt benzinnel leöntötte, és felgyújtotta magát. Rá három hónapra, a baróti kórházban hunyt el őrizet alatt.

A Petőfi Program ösztöndíjasainak segítségével megemlékezést szerveznek Déván, Halmágyon, Szilágysomlyóban, Petrozsényben és Máramarosszigeten, Segesváron pedig a Gaudeamus Alapítvány 25 éve történt megalakulását ünneplő programok közé illeszkedik az ’56-os megemlékezés.

SZLOVÁKIA

Kassán vetíteni fogják a Forró ősz a hidegháborúban – Magyarország 1956-ban magyar ismeretterjesztő filmet, amely a 2007-es 38. Magyar Filmszemlén az év legjobb tudományos-ismeretterjesztő filmje lett.

SZERBIA

1956-ban az akkori Jugoszlávia befogadta és rejtegette a menekülésre kényszerült fiatalokat, mintegy 20.000 főt. Az ’56-os megemlékezés központi rendezvényét a Vajdasági Magyar Szövetség szervezi Palicsban, de e mellett több magyarlakta településen, így Zentán, Keviben, Tornyoson, Bajmokon, Kelebián, Muzslyán és Kishegyesen is emlékeznek ünnepi műsorokkal és koszorúzással. Temerinben, a Tájház udvarában, az 1956-os forradalomban és szabadságharcban való részvétele miatt kivégzett Sörös Imre emlékére mellszobrot avatnak.