Jelenlegi hely

Ötödik rész - játékos január

A LÉSZPEDI BÖLCSŐDE ÉS ÓVODA VALÓSÁGHŰ TÖRTÉNETE ELSŐ KÉZBŐL, EGY ÖSZTÖNDÍJAS TOLLÁBÓL

/ Hermann Bianka Anna /
hermann.bianka képe
A történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a hajdani mentor- és programkoordinátor gondolt egy merészet, és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program hírére bölcsődei foglalkozásokat indított Lészpeden, elsőként a régióban, ösztöndíjasok segítségével. A mára tizenkilenc aktív és még hat várakozó tagot számláló "intézmény" egyedülálló a Bákó megyei csángó-magyar oktatási programban.
tavaszi szélCsengőverselvitte a rókafelolvasás

Jégvirágok helyett szikrázó napsütéssel érkezett a január, hiába vártuk a szánkózós napokat, egy aprócska hópelyhet sem hullajtott az ég. A hosszú téli szünet után kipihenve, kacarászva érkeztek a kicsikék újra a bölcsibe és az oviba.
Január közepén részt vettünk egy kedves zenés-verses találkozón, ahol zenekari kísérettel tanultunk meg három verset, éneket, sokat kacagtunk, játékosan-szeretettel kifiguráztuk a nem-bemutatkozó némácskákat, megtanultunk hangosan köszönni, elmondani a teljes nevünket, megfigyeltük egymás szeme színét, kikérdeztük kedvenc állatait. Készítettünk papírtányér-maszkokat, és a találkozó végén, búcsúzóul közösen, együtt zengtük a zenés verseket, dalokat kicsik és nagyok, gyermekek és tanítók.
Az oviban aztán gyermekdalokat ágyaztunk drámajátékokba, és nap nap után szorgosan készültünk a népdal-vetélkedőre a Tavaszi szél utat száraszt kezdetű dal, moldvai változatával. Eldúdoltuk, lerajzoltuk, elmutogattuk, és izgatottan vártuk az alkalmat, hogy előadhassuk a széles közönségnek.