Jelenlegi hely

A Petőfi-program ösztöndíjasaival ünnepeltek a szórványterületeken

A Petőfi Sándor-programban részt vevő ötven ösztöndíjas is hozzájárult ahhoz, hogy a szórványterületeken élő magyar közösségek méltó módon ünnepelhessék meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját.

Az ösztöndíjasok hagyományőrző, értékteremtő, közösségszervező munkájukkal és ötleteikkel segítették a helyi közösségek felkészülését az ünnepi programra. 

Erdélyben Vicén az iskolákban, óvodákban műsorral készültek a gyerekek, Szászrégenben a megemlékezés mellett 48-as történelmi vetélkedőt szerveztek középiskolások részére. Szeben megyében a Medgyesi Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége a Báthory István Általános Iskola diákjaival készült a Miért éppen piros-fehér-zöld? című előadással. Temesváron a száz éve közadakozásból állított Petőfi-emlékműnél tartottak megemlékezést. Kőhalomban a gyülekezetek műsora mellett a szórványdiákotthonban is megemlékeztek idén első ízben a Petőfi-program ösztöndíjasának köszönhetően a műsor gerincét zenés-táncos betétek adták. A program ösztöndíjasának vezetésével a fiatalok is készültek egy rövid műsorszámmal, amelyet az unitárius egyházban az ünnepi megemlékezésen adtak elő. Krassó-Szörény megyében - ahol Resicabányát és Boksánbányát leszámítva évek óta nem volt március 15-ei ünnepség - három nap alatt öt településen tartottak ünnepi megemlékezést.

Kárpátalján a magyarság hagyományosan idén is megünnepelte az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseit, a magyarlakta területeken csaknem kivétel nélkül mindenütt. A legnagyobb megemlékezéseket a helyi magyar politikai tömörülések szervezték.

A Délvidéken nagyon változatos képet mutatott az ünnep szervezése: a pancsovai televízió magyar szerkesztősége minden évben külön adást készít a nemzeti ünnepről. Pancsován és Hertelendyfalván huszadik alkalommal ünnepeltek együtt a magyar művelődési egyesületek tagjai. 

Horvátországban Dályhelyen nagyszabású műsorral készültek, amelybe az óvodásokat, iskolásokat, fiatal felnőtteket és az idősebb korosztályt is bevontéák. A program egyik ösztöndíjasa Horvátországban több településen történelmi előadásokat tartott a 48-as eseményekről. A Délvidéken is déli végnek számító szemérségi szórványban Nyékinca, Mitrovica, Feketics és Dobradó közössége hat éve döntött úgy, hogy távol a tömbmagyarságtól közösen ünnepel.

A felvidéki Dunaszerdahelyen, Komáromban és más nagyobb, magyarlakta nagyvárosban, ahol stabil magyar közösség van, városi szervezésben az anyaországi megemlékezésekhez hasonlóan koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek.

Prágában 26 éve rendszeresen koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeznek meg március 15-éről, a szervező a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége és az Ady Endre Diákkör. Hivatalos és nyilvános megemlékezés csak a 1989-es bársonyos forradalom óta lehet Csehországban.

Az ausztriai magyar szervezetek az ünnepet megelőző hétvégén tartották megemlékezéseiket szerte Ausztriában.

Sok helyen akadályt jelentett, hogy március 15. nem munkaszüneti napra eset, ezért jellemzően az azt megelőző hétvégén ünnepelt a külhoni magyar közösség.